Az első öt példány végső összeszerelése most zajlik, a bemutatkozás jövőre esedékes.

Az új amerikai lopakodó bombázó kapcsán még 2019-ben számoltunk be arról, hogy annak gyártása már zajlik, az azóta eltelt időben a munka folytatódott, a napokban pedig egyszerre több forrás is arról adott hírt, hogy 5 példány esetében már a végső összeszerelésnél tartanak. 2022 során mutatkozhat be az új típus, amelytől sokat várnak.

A most közzétett részletes anyagban arról olvashatunk, hogy maga Frank Kendall, a légierőért felelős elnöki megbízott erősítette meg az ezzel kapcsolatos értesüléseket, mivel pedig Kendall közvetlenül a védelmi miniszternek ad tájékoztatást a fejleményekről, ezt megbízható információnak tekinthetjük.

Erről a napokban lezajlott Air, Space, & Cyber Conference alatt ejtettek szót, elárulva többek között, hogy a munkálatok a kaliforniai Air Force Plant 42 telephelyén zajlanak, az első 5 Northrop Grumman B-21 Raider tehát itt nyerheti el végső formáját, hogy ezt követően, a szintén ezen állam területén található Edwards-légibázison kerítsenek sort a hosszabb tesztekre.

Fontos részlet, hogy eddig semmilyen fotó nem jelent meg a lopakodó bombázóról, ezzel kapcsolatban mindössze számítógépes renderképeket láthattunk. Ez utóbbiakból sem volt eddig túl sok hivatalos példány, idén júliusban sorrendben a harmadik alkotás látott napvilágot, ezen pedig azt vehettük szemügyre, ahogy a típus rajzolt példánya a fent említett légibázisról száll éppen fel.

Maga a B-21 nyilván az eddigi legfejlettebb ilyen megoldásként áll majd hadrendbe, ettől nagyon sokat várnak, hiszen a kifejezetten hosszú, akár atomfegyvereket is magába foglaló küldetések az alapvető előírások és követelmények között szerepelnek, de az is lehet, hogy hiperszonikus platformok is helyet kapnak majd a bombázón.

Erre szükség is lesz, hiszen az orosz és a kínai fél szintén komoly összegeket költ hasonló platformokra, az amerikai légierő pedig az illetékesek szerint már kiéhezve várja az új repülőket.

Forrás: sg.hu / af.mil