Magyarországon évente több ezer bejelentett vadbaleset történik, viszont az utakon elpusztult nagyobb állatok számát már 30 ezerre teszik a szakértők. A Siren7 vadfigyelmeztető rendszerével ezeknek a baleseteknek a döntő többsége elkerülhető, ugyanis cég közleménye szerint a forgalomban lévő vadsípokkal szemben ez a magyar szabadalom bizonyítottan működik.

Az ORFK adatai alapján tavaly 4068 esetben ütközött gépjármű vaddal – közölte az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK). A statisztikából nem derül ki, hogy ezek közül hány követelt emberéletet, de a közelmúlt sajtóhírei szerint több tragédia hátterében az áll, hogy a sofőr elrántotta a kormányt, hogy elkerülje a gázolást.

Kőrös András, a Groupama Tanpálya vezető instruktora szerint dedikált tanácsként nem szabad kiadni, hogy ütközni kell a vaddal, mert rengeteg tényezőt kell figyelembe venni. Kiemelte, hogy nagyon fontos a sebességhatárok betartása, mert „már 50-60 km/h-nál el lehet dobni az autót egy hirtelen mozdulattal”. A szakértő szerint ezért kell gyakorolni, de így is van olyan helyzet, amikor elkerülhetetlen az ütközés.

80-90 km/h-nál, folyamatos szembejövő forgalomban nem rántom el a kormányt, hanem satufék és várom az ütközést – idézi a közlemény Kőrös Andrást.

A szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy az állatok viselkedésének alapfokú ismerete is igen fontos. Példaként a rókát emelte ki, ami olyan, mint a macska: igen gyakran visszafordul, így a mögötte való elhaladás nem feltétlenül ajánlott. Hozzátette, hogy már egy ekkora vadállat is képes nagysebességnél a futóművet szétroncsolni, ami komoly balesethez vezethet.

Az OMVK vadgazdálkodási főmunkatársa, Rung Áron szerint általánosságban minden vadfajról elmondható, hogy az esti, éjszakai órákban a táplálkozó helyek, míg kora reggel onnan a nappali pihenőhelyre történő mozgás miatt ilyenkor fokozottan kell számolni a vad közúton való megjelenésére.
Közel 30 ezer vadat gázolunk el évente

„Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatai alapján 2017-ben összesen 13 179 egyed hullott el vad és gépjármű ütközése következtében – a gímszarvast, a dámot, a vaddisznót, az őzet, a muflont, a mezei nyulat, a foglyot és a fácánt figyelembe véve. Ugyanezekre a fajokra vonatkozó adat a Soproni Egyetem által működtetett Országos Vadelhullás Monitoring más módszerekkel gyűjtött adatai alapján 15 731 egyed volt a 2016-2017-es vadászati évben. Utóbbi monitoring rendszer gyűjt ragadozókra vonatkozó adatokat is, felméréseik szerint az elmúlt években évente mintegy 420-450 vidrát, 4000-4500 borzot és 10 000 rókát gázoltak el országszerte a közutakon” – közölte Rung Áron.

Kőrös András arra a kérdésre, hogy a vadsípok megoldást jelenthetnek-e, úgy válaszolt, hogy a hatásfokuk változó. Tesztek igazolják, hogy a forgalomban lévő vadsípok zöme nem működik – jelentette ki Koltai Viktor. A Siren7 kifejlesztője ezen a tényen felháborodva döntött úgy, hogy létrehoz egy vadfigyelmeztető rendszert, ami valóban ellátja feladatát, amit a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. jegyzőkönyvvel, valamint az Európai Bizottság Európai Közúti Biztonsági Chartája is igazolt.

A feltaláló kifejtette, hogy a Siren7 120 decibel hangteljesítménnyel szól, 300 méter a hatósugara, és „ért az állatok nyelvén”, hiszen figyelmezteti a hazánkban megtalálható valamennyi nagyobb állatot az úton közlekedő gépjárműről.

Forrás: Világgazdaság

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 210 450 megtekintés

Videó: 45 315 998 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6347122

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh