http://78-131-57-228.static.hdsnet.hu/10-belfold/14045-am-a-balatoni-hal-unios-oltalomban-reszesult#sigProId2f1c63ceca
"Balatoni hal" elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott - közölte az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-vel.
Kiemelték: az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén "Balatoni halnak" csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.
A "Balatoni hal" tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet - hívták fel a figyelmet. A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos halgazdálkodással történő szaporítására - tették hozzá.
A "Balatoni hal" földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. A "Balatoni hal" fogassüllő húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda) - ismertették.
Arra is kitértek, hogy a "Balatoni hal" földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó "balatoni sudár" vagy "varászlói tükrös" államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni. A "Balatoni hal" földrajzi jelzéssel ellátott ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető - húzták alá.
Forrás: MTI