Nem született megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a 2016-os minimálbér és garantált bérminimum emelésének mértékéről.

A munkáltatók ragaszkodnak a hétfői VKF-tárgyaláson elmondott álláspontjukhoz, amit a szakszervezeti oldal nem fogad el - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke az MTI-nek kedden.

Kordás László kiemelte: mivel a VKF-tárgyalásokon a szociális partnerek nem tudtak megegyezni, ezért a döntés a kormány kezébe került. A kormány várhatóan szerdai ülésén határoz a 2016. január 1-jén életbe lépő minimálbérről és a szakmunkás bérminimumról - tette hozzá.

A MaSzSz elnöke úgy fogalmazott: a szakszervezeti oldal kompromisszumkészséget mutatott azzal, hogy engedett a korábbi béremelési javaslatából és azt bruttó 7, illetve 7,4 százalékra mérsékelte.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint negatív üzenete van annak, hogy a versenyszféra két képviselője nem tudott megegyezni, ezért a kormány, amely a versenyszférában nem munkáltató vagy tulajdonos, hirdeti majd ki a béreket.

A VOSZ főtitkára az MTI-nek hangsúlyozta: a munkáltatói oldal bruttó 4,76 és 4,91 százalékos béremelési javaslata korrekt ajánlat volt.

Dávid Ferenc kifejtette: bár normális szakszervezeti célnak tartja azt, hogy a nettó minimálbér érje el a létminimum összegét, a jelenlegi adó- és járulékrendszer nem kedvez e célkitűzésnek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 542 megtekintés

Videó: 48 290 881 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919853

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh