Ahhoz, hogy a magyar lakosság minden körülmények között olcsó áramhoz jusson, kiegyensúlyozott energiamixre van szükség, amihez elengedhetetlen újabb gázturbinás erőművek építése a nukleáris kapacitás fenntartása és a megújuló energiák részarányának növelése mellett - hangsúlyozta Verle Viktor, a Siemens Zrt. Power and Gas divíziójának igazgatója az MTI-nek adott interjúban.

Kifejtette: az alapteljesítményt - amire Magyarországnak minden körülmények között szüksége van - a legolcsóbb erőművek adják, erre alkalmas a paksi atomerőmű, illetve a mátrai lignit-erőmű, amelyek együttesen 3000 megawatt villamosteljesítményt tudnak a hálózatba táplálni. Ezen felül több mint 1000 megawatt származik importból, a magyar energiaigény fennmaradó részét pedig nagyrészt a megújuló energiák adhatják.

Az utóbbi energiaforrás viszont nem mindig áll rendelkezésre, ezért szükség van fosszilis energiatartalékra, az ingadozó teljesítményt pedig jelenleg a gázturbinás erőművek tudják leginkább lekövetni - mondta. A divízió igazgatója szerint a 2020-as években komoly gondot okozhat ha nem épülnek újabb kapacitások, mivel előbb-utóbb a Magyarországra exportáló lengyel és cseh szénerőművek leállnak, középtávon megszűnhet az energiadömping, vagy sokkal magasabb energiárak lehetnek.

Ugyanakkor a mostani gazdasági környezetben, a gáz- és villanyárak rendkívüli ingadozása mellett a befektetők nem építenek új erőműveket, mitöbb a közelmúltban több előkészített projektet leállítottak. A százhalombattai, a szegedi és a csepeli erőmű-építési tervek meghiúsulásával mintegy 1600 megawatt gázalapú kapacitástól esett el a piac.

Verle Viktor úgy vélte, hogy a befektetőket úgynevezett kapacitásdíjjal is lehetne ösztönözni, amellyel az erőmű mindenkori rendelkezésre állását fizetné meg az állam. Ennek eredményeként még egy esetleges átmeneti leállás sem okozna gondot a befektetőnek.

Megjegyezte továbbá, hogy a Siemens AG az új megrendelések mellett folyamatosan az erőművi technológia fejlesztésén dolgozik, az idén januárban, Düsseldorfban átadott kombinált ciklusú (gáz- és gőzturbinával is rendelkező) erőműve például új hatékonysági világrekordot ért el. Az új építésű kombinált ciklusú erőművek hatékonysági foka 50-60 százalék, a 2000-es évek előtt épülteké 40-50 százalék, míg a most épült düsseldorfi létesítmény a felhasznált földgáz energiájának 61,5 százalékát hasznosítja villamosenergiaként, amivel mintegy 2,5 millió tonna szén-dioxid kibocsátást takarít meg.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 645 591 megtekintés

Videó: 48 845 611 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7013549

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh