Négy magyar diákcsapat vesz részt idén az idei Shell Eco-marathon Europe versenyen május 25. és 28. között Londonban.

A világ huszonhét országának 192 diákcsapata regisztrált az üzemanyag-hatékonysági viadalon, amelyen azok győznek, akik a legnagyobb távolságot tudják megtenni egy liter üzemanyaggal. A részvevők egy speciálisan erre a célra, a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban kiépített, 1,6 kilométeres városi útnak megfelelő pályán versenyeznek majd a Make the Future Live fesztivál keretében meghirdetett 33. Shell Eco-marathonon - közölték a verseny magyarországi szervezői hétfőn az MTI-vel.   

Mint felidézték, tavaly a francia Microjoule-La Joliverie csapat érte el a legnagyobb távolságot: 2606 kilométeres eredményük annyit tesz, mintha csupán egyetlen liter üzemanyag felhasználásával tették volna meg oda-vissza a London és Milánó közötti távolságot.   

Magyarországról idén négy - három egyetemi és egy középiskolai - csapat utazik Londonba.   

Az Óbudai Egyetem OECO csapata 2015-ben indult legutóbb a megmérettetésen, és ezúttal új csapattal, valamint egy teljesen új autóval száll versenybe. Szintén új csapattagokkal erősítenek a Debreceni Egyetem diákjai, akik annak ellenére, hogy tavaly neveztek először, sikerrel vették az akadályokat: nemcsak átmentek a technikai vizsgálaton, de sikerült mért kört futniuk.   

A tavaly harmadik helyen végzett győri csapat új futóművel és új csapatagokkal készül, az egyetlen magyarországi középiskolai induló, a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai pedig már régi visszatérői a versenynek - közölték a szervezők.   

A közlemény szerint a Shell Eco-marathon egyedülálló, világméretű verseny, amely az energiahatékonyság határainak feszegetésére ösztönzi a diákokat; a megmérettetés során a csapatok maguk tesztelik, tervezik és építik járműveiket.   

Egy évben három helyszínen rendezik meg a Shell Eco-marathont: Ázsiában március 16. és 19., Amerikában április 27. és 30., Európában pedig május 25. és 28. között.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 100 090 megtekintés

Videó: 48 325 098 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6924055

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh