Nemrég nyitotta ki újra kapuit a Magyaregregy mellett található Máré-vár. Sokan várták ezt a pillanatot, így már az első napon több százan gyalogoltak fel a mecseki látványossághoz.

Április elején derült ki, hogy többéves szünet után ismét kinyitja kapuit a Mecsek északi erdőségeiben megbújó Máré-vár. Új üzemeltetője a magyaregregyi önkormányzat lett, amely egyelőre két évre kapta meg ezt a jogot. A túrázók megörültek a hírnek, ami a nyitónapon is meglátszott, hiszen május elsején 460-an látogatták meg a várat. Jelenleg a vár udvara van nyitva, így sem a múzeumi kiállítás, sem a rovarkiállítás nem látogatható, de a visszajelzések így is nagyon pozitívak eddig, tudtuk meg Szczaurski Esztertől, a vár egyik munkatársától.

Számos fejlesztést terveznek a környéken, amelyek között szerepel biciklitároló és szalonnázóhelyek kialakítása, rönk­asztalok kihelyezése, az erdei utak karbantartása és kitáblázása, valamint megfelelő buszmegálló kiépítése. A hosszú távú fejlesztési cél természetesen a vár teljes középkori helyreállítása, amelynek látványterveit a turistalátványosság honlapján tekinthetjük meg. A megvalósítás azonban csak a régészeti feltárások befejezése után kezdődhet el. Ahogy a szakember mondta, az is fantasztikus, hogy újra kinyitott a vár, és most a jelenlegi infrastruktúra fejlesztése következik.

A vár tehát újra látogatható szerdától vasárnapig délelőtt tíz és este hat óra között, de nyáron, ha sok a túrázó, pár órával meghosszabbíthatják a nyitvatartást. A tíz főnél nagyobb csoportok azonban bármikor bejelentkezhetnek előre Koch Balázsnál, a várkapitánynál. Parkoló is van a közelben, ahonnan rövid sétával juthatunk fel a várba. A szezon 2019. szeptember 15-ig tart, eddig látogatható a turistalátványosság is, utána legközelebb csak 2020. május 1-jén nyitja ki ismét a kapuit.

Forrás: Bama.hu

 

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 752 550 megtekintés

Videó: 48 952 584 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032106

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh