Nagy mennyiségben mutattak ki multirezisztens baktériumokat, köztük a kizárólag súlyos, nagy kockázatú fertőzések esetén alkalmazott antibiotikumoknak is ellenálló mikroorganizmusokat a nyers kutyaeledelekben portugál kutatók.

A Portói Egyetem gyógyszerésztudományi karán dolgozó Ana Raquel Freitas és kollégái szerint nemzetközi közegészségügyi kockázatot jelent ezeknek a baktériumtörzseknek a kutyákról emberekre való lehetséges átkerülése - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.  

Az Enterococcusok természetes módon előfordulnak az emberi bélrendszerben, ám fertőzést okozhatnak például a legyengült immunrendszerű vagy kórházi kezelésre szoruló embereknél.  

A tanulmány készítői 24 nemzetközi márkától származó 46 mintát - 22 nedves-, 15 száraztáp, 9 fagyasztott, nyers eledel - vizsgáltak meg. Utóbbiak különböző húsok, döntően lazac, csirke, pulyka, borjú, szarvas vagy kacsa keverékét, valamint zöldséget és gyümölcsöt tartalmaztak.  

A 46 mintából 19-ben (41 százalék) azonosítottak Enterococcus-fajokat, egyebek között E. faeciumot, az E. faecalist.  

A száraz tápoknál 15-ből 8-ban (53 százalék), a nedves tápoknál 22-ből 2-ben (9 százalék) és a nyers eledeleknél 9-ből 9-nél mutattak ki baktériumot.  

Az összes vizsgált nyers eledelben kimutattak multirezisztens Enterococcusokat, köztük a kizárólag súlyos, nagy kockázatú fertőzések esetén alkalmazott antibiotikumoknak is ellenálló mikroorganizmusokat, míg a nedves tápok esetében egy esetben, a száraz tápoknál pedig egyáltalán nem találtak multirezisztens baktériumot.

Forrás: MTI / phys.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 085 304 megtekintés

Videó: 48 315 441 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922933

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh