Akár néhány éven belül háttérbe szoríthatja a szóját a borsó a növényi fehérjék piacán - közölte az MTI-vel a Roland Berger.

A tanácsadó cég a növényi fehérjék iránti kereslet bővülésére számít a fenntarthatóság, az állatvédelem és az egészség felértékelődése miatt. A növényi fehérjék előállítása ugyanakkor egyelőre nem tart ezzel lépést, sőt a génmódosítás és a termesztéshez szükséges erdőirtás miatt a szója is vesztett a népszerűségéből - tették hozzá.   

A közlemény szerint a fogyaszthatóság, a költséghatékonyság, az elérhetőség, a minőség, valamint a fenntarthatóság döntheti majd el, melyik növényi fehérje léphet be nagyobb mértékben a húst és a tejtermékeket kiváltó növények piacára. Bár kissé drágább a szójánál, a borsó mégis megelőzheti, mert gluténmentes, és fenntartható módon termeszthető - írták.    

A Roland Berger ma még hiányolja az összhangot a fogyasztói igények és a gazdák kínálata között, de arra számítanak, hogy az évtized közepére stabilizálódhat a helyzet. A termelőknek érdemes készülniük az átalakuló keresletre, hiszen jobb pozíciót foglalhat el a növényi fehérjék piacán, aki a többieket megelőzve változtat a kínálatán - hangsúlyozták.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 917 megtekintés

Videó: 47 966 774 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887443

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh