Könnyebbnek érezte a tavalyinál a Nemzetközi Fizikai Diákolimpia (IPho) idei feladatait Szabó Attila, a verseny történetének egyetlen kétszeres abszolút győztese, aki hazaérkezését követően az MTI megkeresésére hétfőn elmondta: elindul a jövő héten kezdődő matematikai diákolimpián is, bár érzése szerint, matekból nem teljesít "olyan jól".

"A tavalyi verseny kiugróan nehéz, a mostani könnyebb, ám hosszabb volt, többet kellett számolnunk" - mondta a pécsi Leőwey Klára Gimnázium 12. osztályos tanulója, hozzátéve: nagyon örül az újabb győzelemnek, már csak azért is, mert előtte még senkinek sem sikerült kétszer abszolút elsőséget szereznie.

Az idei, 44. Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát Koppenhágában rendezték meg a múlt héten 82 ország 381 indulójának részvételével. Magyarországot versenyzőként öten képviselték, Szabó Attilát tanára, Simon Péter is elkísérte Dániába.

Szabó Attila beszámolt arról, hogy maga a verseny két napig tartott. A résztvevőknek az első, elméleti fordulóban öt óra alatt három komoly elméleti feladatot kellett megoldaniuk. Egy nap szünet után következett a mérési forduló, amikor szintén öt óra állt rendelkezésükre két mérési feladat elvégzéséhez.

A fiatalember ezen feladatok összesített eredményei alapján győzött, ugyanakkor nem sokat pihenhet, a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián is megméretteti magát. "A jövő héten utazom Kolumbiába, ahonnan éremmel szeretnék hazatérni" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: abszolút első helyet nem vár magától, mert matekból nem olyan "kimagaslóan jó", mint fizikából, ráadásul ez lesz az első nemzetközi matematikai diákolimpiája. Bár azon korábban is szeretett volna indulni, nem volt lehetősége rá, mivel azt rendszerint a fizikaival egy időben rendezik.

Szabó Attila elmondta, fizikus szeretne lenni. "A középiskolai fizikán belül a mechanikát és az elektromosságtant kedvelem inkább. Előbbit a szép és tiszta matematikai leírásmód miatt, az utóbbit pedig azért, mert az az érdekes jelenségek halmaza" - fogalmazott.

Hozzáfűzte, mivel a fizikai kutatások vonalában a modern fizika különböző ágai vannak, egyelőre nem tudja, mi lesz a kutatási területe, mert ezek az egyetemi, így számára még részben ismeretlen tananyagok részei.

Elmondta: ősztől a cambridge-i egyetem természettudományok szakán folytatja tanulmányait, ahol fizika szakirányt választ majd. Elképzelhető, hogy egy olyan oktatója is lesz, aki a két-három fős csoportfoglalkozásokon kívül a tananyagban nem szereplő ismeretek megszerzésében segíti.

Szabó Attila arra a kérdésre, hogy Magyarországon, vagy külföldön képzeli-e el tudományos karrierjét, azt mondta: erre még korai válaszolni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 628 387 megtekintés

Videó: 48 820 180 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7007722

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh