A Birminghami Egyetem munkatársai megállapították, hogy a szolgáltatók és a hatóságok rendkívül rövid idő alatt kimutathatják, ha valaki BitTorrentet vagy más fájlcserélő szoftvert használ.

A szakemberek korábban azt gondolták, hogy a fájlcserélők IP-címeinek kiderítése sok időt vesz igénybe. Nos, a legújabb vizsgálat során kiderült, hogy ez az idő csupán néhány óra. A Birminghami Egyetem kutatói 3 éven keresztül tanulmányozták a fájlcserélést és kimutatták, hogy a felhasználókat a korábban gondoltnál jóval gyakrabban és átfogóbban ellenőrzik. A megszerzett le- és feltöltési adatok segítségével a hatóságok hatékonyabban léphetnek fel a fájlcserélőkkel szemben.

Dr. Tom Chothia, a kutatás vezetője és kollégái nem tettek különbséget az internetezők között, például azt sem vették figyelembe, hogy mennyi órát töltenek fájlcseréléssel. A különböző brit hivatalok elsősorban a forgalmi adatokat gyűjtik, ráadásul olyan mennyiségben, ami még a birminghami szakembereket is meglepte. A hatóságok a 100 legnépszerűbb fájlcserélő platform forgalmát ellenőrzik rendszeresen és különösen a filmekre és a zenei fájlokkal kapcsolatos le- és feltöltésekre figyelnek. Aki egy ilyen fájlt oszt meg, annak az IP-címét 3 órán belül regisztrálják. Minél népszerűbb egy tartalom, annál gyorsabban történik meg az IP-cím azonosítása.

A megfigyelés és az adatgyűjtés több módon történik, s minden esetben naplótevékenységgel megbízott vállalkozások, szerzői jogvédő szervezetek, biztonsági cégek vagy kormányzati intézmények végzik. A közvetett ellenőrzés során csupán a forgalmi információkat gyűjtik, míg az úgynevezett aktív ellenőrzésnél a használt rendszer gyakran közvetlen kapcsolatot teremt a fájlcserélők számítógépével, illetve várja a bejövő kapcsolatokat. Ugyanakkor egyik megoldás sem tökéletes, gyakran fordulnak elő téves azonosítások. Előfordult például, hogy egy nyomtatót néztek fájlcserélőnek; a tévedés csak utólag vált ismertté. A kutatók nem tudták megállapítani, hogy milyen okból történik az adatgyűjtés. Sok cég alighanem csak azért őrzi meg a forgalmi információkat, hogy azokat - adott esetben - felhasználhassa.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 426 megtekintés

Videó: 48 323 078 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923841

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh