A Pannonia Ethanol Mohács Zrt. a napokban letette mohácsi bioetanol üzemének alapkövét, és ezzel kezdetét vette az építkezés. A beruházás munkahelyeket és üzleti lehetőségeket teremt a régióban, valamint kiemelkedő szerepet játszik az ország megújuló energia-szektorának fejlődésében.

A Pannonia Ethanol Mohács Zrt. bioetanol üzem építésébe kezd Mohácson – áll a társaság közleményében. A beruházás elindításaként a mohácsi üzem alapító okiratát május 23-án írta alá Szekó József, Mohács polgármestere, Mark Turley, a Pannonia Ethanol Mohács Zrt. vezérigazgatója és Ron Fagen, a Fagen Europe LLC elnöke. Az alapkőletételi ünnepség végén, az első kapavágások után közösen elültettek egy nyírfát, amely emléket állít a projekt kezdetének, és amely növekedése a fejlődést szimbolizálja az üzem dolgozóinak az elkövetkező években.

Mark Turley, a Pannonia Ethanol Mohács Zrt. vezérigazgatója az alapkő-letételi ünnepségen elmondta: „Terveik szerint az üzem építési munkálatai 2013 végére befejeződnek. Stabil és hosszú távú piacot kínálnak a fenntartható módon termesztett magyar kukoricának, munkahelyeket teremtenek, és hozzájárulnak a gazdasági és vidékfejlesztési törekvések megvalósításához. Mivel a létesítmény csúcstechnológiát alkalmaz, a fenntartható módon előállított tiszta, környezetbarát üzemanyagként felhasznált bioetanol segít megfelelni az EU megújuló energiáról szóló rendelkezéseinek, és az üvegházhatás hatékony csökkentésében is jelentős szerepet játszik.”

A Fagen Inc. az Egyesült Államokban 93 bioetanol üzemet épített. Ron Fagen, a Fagen Europe LLC elnöke beszédében kiemelte: „A gazdák számára nagy lehetőséget jelent a megújuló energia-szektor és ez az üzem, hiszen új piacon értékesíthetik a kukoricájukat. A technológia fejlődésével megnyílt az út a kukorica újfajta felhasználása előtt, így a gazdák biztosabban tervezhetik bevételeiket.”

Szekó József, Mohács polgármestere beszédében rámutatott, a beruházásból a város is profitál: „Mohács fejlődése szempontjából rendkívül fontos a Pannonia Ethanol Mohács Zrt. nagyberuházása, amely a város és a lakosság egyértelmű támogatását élvezi. A munkahelyek teremtése mellett biztos értékesítési lehetőséget jelent a mezőgazdasági termelésből élő gazdálkodónak, és jelentős adóbevételt biztosít az önkormányzatnak. Azonosak az érdekeink a beruházóéval, ezért lehetőségeink szerint mindenben támogatjuk az üzem megvalósulását.”

A cég közleménye szerint az alapanyagként szolgáló kiváló minőségű magyar kukoricának és a technológiának köszönhetően a mohácsi üzem lesz az egyik legmodernebb Európában. Az itt gyártott bioetanol európai szinten is kiemelkedően környezetbarát üzemanyag, amely jelentős szerepet játszik az üvegházhatást okozó gázok csökkentésében is.

A mohácsi gyártóüzem évi 240 millió liter bioetanol üzemanyag mellett további 175 ezer tonna magas fehérjetartalmú, jó minőségű, génmódosítás-mentes állati takarmányt (száraz kukoricatörkölyt) termel majd. A beruházás, amely 75 főt foglalkoztat majd, már a kivitelezés alatt több mint 600 munkahelyet teremtett, és még 1000 közvetett állás jöhet létre működtetése során.

Forrás: agromonitor.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 084 583 megtekintés

Videó: 48 314 924 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922854

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh