Az uniós jogszabályi változáshoz igazítja vámeljárási díjait a Magyar Posta. Az új díjstruktúra az online fizetést ösztönzi, magánszemélyek számára kifejezetten alacsony díjakkal. A közzétett díjak a jogszabályi változással párhuzamosan 2021. július 1-től hatályosak – olvasható a posta közleményében.

Július 1-től megszűnik az unión kívülről rendelt, kisértékű, azaz 22 euró alatti termékek áfamentessége, és ettől az időponttól kezdődően vámeljárás, valamint áfafizetési kötelezettség lép fel.

Az EU-n kívülről rendelt termékek alapvetően áfa- és vámkötelesek jelenleg is, hiszen az uniós vámhatáron kívülről érkeznek. Ugyanakkor eddig az uniós jogszabály lehetőséget adott arra, hogy a 22 euró alatti termékek behozatala áfamentességet élvezzen.

Ez a mentesség szűnik meg július 1-től, ami nem csupán áfafizetési kötelezettséget jelent, hanem egyúttal kötelező vám elé állítást is. A 22 euró feletti értékű termékekre vonatkozóan a Magyar Posta eddig is végzett vámkezelést, egységesen 3500 forintért.

A jogszabályi változással egyidejűleg a posta a vámkezeléshez egy teljesen új díjrendszert alakított ki, amely a termékek értékével arányosan, sávosan határozta meg díjakat.

Így 10 eurós termékérték alatt, online fizetés esetén mindössze 399 forint, 10-22 euró között 499 forint lesz a vám elé állítás díja. Amennyiben nem online, hanem utánvéttel, azaz kézbesítéskor fizet a címzett, úgy a díj magasabb lesz: 799 és 899 forint.

Értéktől független, 399 forintos egységes díjat állapított meg a posta arra az esetre, amikor a termék értéke nem haladja meg a 150 eurót és a vásárló a megrendeléskor a webshopnak az áfával megemelt árat fizet ki online. Az áfa kifizetése azonban hiába történik meg előre a vásárláskor, a vámkezelés akkor is kötelező.

Forrás: vg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 313 659 megtekintés

Videó: 32 808 031 megtekintés

Látogatók

Összesen5528387

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh