Szlovák-magyar együttműködés indult két veszélyeztetett madárfajunk, a kék vércse és a túzok megőrzéséért.

A projekt Magyarországról és Szlovákiából két társfinanszírozó hozzájárulásával, hét kedvezményezett közös munkájaként valósul meg Szlovákiában egy, Magyarországon pedig négy különleges madárvédelmi területen idén február 1-jétől 2027. április 30-ig - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) csütörtökön az MTI-vel.    

A Steppe on border LIFE projekt fő célja a túzok és a kék vércse kedvezőtlen helyzetének javítása elsősorban az intenzíven használt mezőgazdasági területek gyepterületekké alakításával. Ez javítja mind a táplálkozás, mind a költés és fiókanevelés feltételeit.    

A projekt azon élőhelyek javítására összpontosít, ahol mindkét faj előfordul, különösen a határ menti régióban. A pályázat az Európai Unió támogatásával, ötéves időtartamban valósul meg.   

A kék vércse és a túzok állománya az elmúlt 40 évben 30 százalékkal csökkent Európában, egyes régiókban pedig az eltűnés veszélye fenyegeti. Az élőhelyvesztés és alacsony szaporodási siker mindkét faj számára kritikus veszélyeztető tényező.    

A projekt logójának megtervezésére nyilvános nemzetközi pályázatot hirdettek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 718 398 megtekintés

Videó: 34 777 049 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5654930

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh