Egy felfokozott visszafizetési kényszer van a 2008-as IMF-megállapodás miatt, amely nem orvosolta a bajokat, és meghatározza a gazdaságpolitikát - véli az ÁSZ-elnök.

Két alapvető problémánk van: egyfelől az államadósság aránya sokkal magasabb a környező, nem eurózóna-tagállamokhoz képest, másfelől az adósság nagy részét 2-3 múlva kell törleszteni – jelentette ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

Mint mondta: a következő három évben nagyjából 10 000 milliárdot kell visszafizetni, vagyis egy állampolgárnak közel egymillió forint visszatörlesztési kötelezettsége van.

A problémák között említette, hogy a magyar gazdaságban a korábbi 28-ról 48 százalékra nőtt a deviza hitel aránya, ami plusz kockázatot jelent. Míg 2006-ban 700-750 milliárd forint kamatkiadása volt az országnak, ez most több mint 1200 milliárd forint.

Azért vagyunk kalodába zárva, mert a következő évekre is determinálva van ennek az egész pénzügyi konstrukciónak köszönhetően a gazdaságpolitika mozgástere – magyarázta az ÁSZ-elnök, aki szerint hosszú távon az elsőszámú sarkalatos kérdés az államadósság visszafizetése lesz, nem pedig az aszály, a piacok nehézségei, a munkahelyek.

Beszélt arról is: 2008-ban néhány nap alatt felvette Magyarország a bődületes IMF-hitelt, s utána hosszú hónapokig nem költött semmit, 2009. áprilisában volt az első tényleges pénzfelhasználás. Összességében 34 százalékát, nagyjából a hitel harmadát fordítottuk hiteltörlesztésre, a forinthitelt devizahitelre váltottuk át. S ekkor a válságkezelésnek egy olyan sajátossága alakult ki, hogy 2010 utánra egy kényszerhelyzetet teremtett, s mára egy felfokozott visszafizetési kényszert determinál a 2008-2009-es megállapodás, mely újabb problémákat idézett elő, mint a magas devizakitettség, a magas CDS-felár.

Úgy kezeltük a betegséget, hogy továbbra is betegek vagyunk – fogalmazott Domokos László.

Forrás: hirado.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 743 760 megtekintés

Videó: 48 948 966 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031417

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh