Tűréshatárhoz érkezett a frank jegyzése, a teljes magyar gazdaságot veszélyeztetheti a devizaadósok számára már kezelhetetlen frankárfolyam.

Bár nyolc óra tájban egyszer még visszapattant a 230-as szintről a CHF/HUF kurzus, 8:40-kor második nekifutásra már áttörte azt, így a frank jegyzése újabb történelmi csúcsra emelkedett. A FXStreet adatai szerint az új rekord 230,07, egyelőre azonban semmi nem utal arra, hogy az alpesi deviza erősödése megállna, így sokáig feltehetőleg ez a csúcs sem tartja magát.

Európa megroppant

Az okok ezúttal nem itthon keresendőek, az elmúlt hetekben ugyanis az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak miatt gyengül az euró, s a közös deviza természetesen a forintot is húzza magával. A múlt hét a görögök időleges megmentését követően kisebb megnyugvást hozott, azóta azonban a először portugugálok, majd az olaszok kerültek kereszttűzbe, s ez ismét elegendő volt ahhoz, hogy a befektetők szorni kezdjék az európai eszközöket.

Úgy fest az sem volt elegendő, hogy az európai pénzügyminiszterek ismét igyekeztek nyugtatni a piacokat, s arról biztosítottak mindenkit, hogy lesznek újabb intézkedések a görög adósságválság tovaterjedésének megakadályozására.

Tömeges bedőlések?

A frankárfolyam mindenesetre kezd ijesztő magasságokba emelkedni. A bankok már tavaly ősszel (amikor először 220 felé emelkedett a CHF/HUF) attól tartottak, hogy tartósan magas árfolyam esetén tömeges devizahitel-bedőlésekre lehet számítani, akkor azonban még jókor jött a fordulat, s áprilisra 200 alá ereszkedett a kurzus.

Ennek megfelelően tavasszal már optimistábbak voltak a hitelintézeteknél, akkor úgy vélték, hogy ősz környékén akár meg is állhat a nemteljesítő hitelek arányának emelkedése, s ekkortól év végéig stagnálásra lehet számítani. Azt ugyanakkor hozzátették, hogy ezt a forgatókönyvet bármikor felboríthatja egy újabb frankerősödés, amit már nem biztos, hogy elviselnének az adósok. A bankoknál a válság kirobbanása óta úgy látják, hogy a tűréshatár egy hajszállal a korábbi csúcsok felett van, s egy 230-240 közötti tartós (1-2 hónapos) CHF-árfolyam tömeges bedőlésekhez vezethet.

Forrás: ecoline.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 660 638 megtekintés

Videó: 39 600 727 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5962538

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh