Az emberi agy tevékenysége legalább annyira egyedi, mint az ujjlenyomat, azzal szemben viszont ellophatatlan.

A Binghamton Egyetem kutatói Sarah Laszlo vezetésével a kísérletben résztvevő 50 önkéntesnek 500 képet mutattak, amelyeken különböző tartalmak szerepeltek és a folyamat közben egy EEG segítségével figyelték a felhasználók agyi aktivitását. A csoport adatai alapján egy újabb teszt során az egyik személyt 100 százalékos pontossággal tudták azonosítani.

A Cognitive Event-RElated Biometric REcognition (CEREBRE) nevű eljárás azt figyeli, hogy mikor és melyik tartalom vagy megjelenített szó vált ki reakciókat az agyban. A technika mérte a kísérletekben résztvevők önkéntelen reakcióit, ugyanakkor ezek összegyűjtéséhez bőven elegendőnek bizonyult a digitális fotók megtekintése. A megoldás hasznos segítséget, illetve kiegészítést jelenthet a magas fokú biztonsági rendszerekhez, például alkalmas lenne arra, hogy kizárólag a megfelelő engedéllyel rendelkezők férhessenek hozzá a nukleáris fegyverekhez.

A tudósok úgy vélték, hogy érdemes lenne a módszert tovább tanulmányozni, ugyanis az ujjlenyomatokkal vagy a bőrmintákkal szemben az agytevékenység lenyomatait nem lehet ellopni. S, ha még egy hacker képes is lenne lemásolni egy ilyen lenyomatot, utána még mindig létrehozható egy új. Mindez ugyanúgy történne, mint amikor valaki megváltoztatja a jelszavát.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 635 680 megtekintés

Videó: 48 832 716 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7010753

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh