Eddig már legalább 6 eset cáfolja az AXA Fióktelep azon állítását, miszerint a „devizahitel-szerződéseik minden szempontból megfelelnek a hatályos jogszabályoknak”.

2013. március 20-án az MTI-ben megjelent közleményében az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe arról tájékoztatott, hogy a Fővárosi Törvényszék idézés kibocsátása nélkül elutasított egy, az AXA Bank Europe SA Fióktelepe (továbbiakban Fióktelep) ellen indított kereseti kérelmet, valamint beszámol egy a Fióktelep számára nyertes perről is.

Sajnálatos módon AXA Bank közleményében elhallgatta, hogy eddig legalább 6 olyan még nem jogerős ítélet született, amelyben a bíróság kimondta: az AXA Bank Europe SA (illetve jogelődje Ella Bank (Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Zrt.) által kötött devizaalapú kölcsönszerződések semmisségét a jogszabályokba ütközés miatt. Így már 6 eset cáfolja a Fióktelep azon állítását, miszerint „devizahitel-szerződéseik minden szempontból megfelelnek a hatályos jogszabályoknak”. (Sem az elutasított, sem a megnyert pereket nem az AXERMIX munkacsoport indította, az ezeket indító devizahitelesekkel és ügyvédjükkel azonban jó kapcsolatot ápolunk.)

Szomorúan látjuk, hogy AXA Bank kommunikációs és tájékoztatási politikája mit sem változott tagjaink kölcsönfelvétele óta: ahogyan akkor elhallgatták a devizaalapú kölcsönök hátrányait, és hangsúlyozták az előnyeit, ugyanúgy hallgatja most el a számára kedvezőtlen ítéleteket, és nagyítja fel a számára kedvező híreket. Döbbenettel állunk azelőtt, hogy egy 1881-ben alakult nemzetközi hírnévvel bíró bank fióktelepe ilyen mértékben nem ad a felelős, hiteles tájékoztatásra.

A Fióktelep tájékoztatása más szempontból is megtévesztő, hiszen az idézés kibocsátása nélküli keresetelutasítás nem egyenlő egy jogerős ítélettel. „ Ez gyakran előfordul. A bíróság ilyenkor nem azt mondja ki, hogy ezek a szerződések korrektek és nem megtámadhatóak, semmisek, vagyis érvényesek. Csupán annyit mond ki, hogy a kapott adatok alapján még nem tud érdemben foglalkozni az üggyel. A kereset újra benyújtható, a hiányokat pótolni kell. A cikkben meg nem nevezett felperesek ezzel időt vesztettek ugyan, de pert korántsem”- mondta el Dr. Várhelyi Tamás, ügyvéd, devizahitel szakértő.

Szeretnénk felhívni tisztelt szerkesztőség figyelmét, hogy a hír nem az AXERMIX 1-es pertársaságára vonatkozik – mint azt többen az illusztrációként használt, a pertársaságról készült fényképpel sugallták. Az AXERMIX I. pertársaságának pere miután a keresetüket a Bíróság korábban megalapozottnak ítélte és időközben az első tárgyalási napjukat is maguk mögött tudják - a felperesek meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon 2013. június 12-én, 11.30 órakor, illetve júniusig a vidéki felperesek meghallgatásával a járási bíróságokon.

Az AXERMIX pertársaságait képviselő ügyvédi iroda egyetlen esetben sem nyújtott be keresetet az AXA Fióktelep ellen, hanem csak közvetlenül az AXA Bank Europe SA ellen, mivel a fióktelep, mint az AXA Bank kizárólagos képviselője perbeli jogképességgel korábban sem rendelkezett, és most sem rendelkezik. Kizárólag csak az alapítót képviselheti a perben. Erről az 1/2012 PJE jogegységi határozat és egy másodfokú ítélet 1.Pkf.20.015/2012/2 (2013.01.24) született. Számunkra kérdéses az is, hogy ha egy fióktelep nem jogképes, felelősségre nem vonható, akkor vajon hogyan köthet különböző határozott idejű szerződéseket?

Az AXERMIX munkacsoport kitart azon állítása mellett és ezt bizonyítékokkal alá is tudja támasztani, hogy az AXA Fióktelep számos ügyfelüket arról tájékoztatta, hogy nincs deviza a hitelük mögött.

A Fióktelep azon állítását, hogy a „kölcsönszerződései kiállták az ellenőrző hatóságok próbáját”, pedig ítéljük meg annak tükrében, hogy a PSZÁF-nak 2010-ig olyan fogyasztóvédelmi hatósági jogköre egyáltalán nem volt, amibe beletartozott volna a hitelszerződések és termékek szakmai ellenőrzése, engedélyezése vagy betiltása. (Ld: Szász Károly 2011. november 10-i jelentése az Országgyűlés Alkotmányügyi vizsgáló bizottságának.)

Háttér:

Az AXERMIX csoport különlegessége, hogy független, civilekből álló csoport, nem tartozik egyik devizahiteles érdekképviselethez sem. Eddig összesen 5 pertársaságot indított az AXA, és 2 pertársaságot az ERSTE bank ellen. Minden AXA elleni és minden Erste elleni kereset már benyújtásra került a Fővárosi Törvényszékhez. Az AXA-s pertársaságok összesen 100 szerződést támadnak meg, összes perértékük pedig átlépte az egymilliárd forintot.

Az AXERMIX-ből megszülető pertársaságok jogi képviseletét Dr. Bense László Erik ügyvéd látja el, aki már több csoportos pert vezetett.

A pertársaság tagjai a jogi út előtt és mellett a magyar fogyasztóvédelmi hatóságoknál is próbáltak eljárni. Sajnos a csaknem 200 tagjuk és közel ennyi szimpatizánsuk és velük készülő, egyénileg perelő sorstársuk félezer panasza a devizahitelükkel kapcsolatban, így a PSZÁF-hoz benyújtott összes panaszuk is elutasításra került, számukra igen meglepően, arra hivatkozva, hogy ezek nem tartoznak a felügyelet hatáskörébe.

A pertársaság több mint 150 tagja hivatalos panasszal fordult a belga pénzügyi felügyelet felé is, tekintettel arra, hogy az AXA Bank a belga székhelyű AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepeként működik.

A per további érdekessége, hogy mivel az AXA Bank fióktelep, a perben az alperes maga az anyabank, a belga AXA Bank Europe SA.

A pertársaság célja a megtámadott devizahitelekre a semmisség kimondása.

Néhány tényadat egy sajtónak szánt mintavétel alapján, 2013.03.03-án. Közel 15 millió átlagos felvett kölcsönre, közel 9 millió forint befizetése után a bank jelenleg átlag 27 millió forintos tartozást tart nyilván. Az adósok nem tudnak olyan iramban törleszteni, amilyen iramban a bank emeli a kötelezettségeiket. Szerintük ezért tisztességtelen.

Forrás: AXERMIX pertársaság sajtóközlemény

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 407 megtekintés

Videó: 48 298 766 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920535

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh