Bár az erre az esetre létrehozott figyelőszolgálatok egyelőre mindössze egy influenzás megbetegedést regisztráltak országosan, kijelenthető, hogy küszöbön áll az influenza-szezon. Az oltóanyagok (térítésmentes és térítéses egyaránt) már rendelkezésére állnak, mind a háziorvosok mind az ÁNTSZ szakemberei felkészültek akár nagyobb méretű megbetegedésre is a kistérségben.

4 500 adag oltóanyag már a háziorvosok rendelkezésére áll – tájékoztatta lapunkat dr. Albert Nóra a Komló Kistérségi Népegészségügyi Intézet tiszti főorvosa, hozzátéve, hogy a vakcinákat a tavaly felhasznált mennyiség, illetve a kockázati csoporthoz tartozók számának arányában osztották szét praxisonként.

A főorvosnő elmondta, hogy a 40. héttől elindult a figyelőszolgálat, ami a kistérségben egyelőre csak az influenzaszerű megbetegedéseket rögzített. Az influenzaszerű megbetegedés bizonyos tüneteket, tünetegyüttest tartalmazó diagnózis, míg az influenza virológiai vizsgálatokkal egyértelműen beazonosított kórokozó.

A védőoltás az influenza A (H1N1és a H3N2) és B elleni antigént tartalmaz, háromkomponensű oltóanyag, a szakember reményei szerint nagymérvű védettséget fog adni.

A védőoltást a krónikus betegeknek és a 65 évnél idősebbeknek egyértelműen ajánlott, de dr.Albert Nóra fontosnak tartja, hogy minél többen oltassák be magukat. Azt azonban nem árt tudni, hogy legalább két hét szükséges ahhoz, amíg a beoltást követően a védettség kialakul a szervezetben.

Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek.

Forrás: komlo.hu

Kapcsolódó blog bejegyzéseink itt olvashatók:

Kattintson ide...

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 701 494 megtekintés

Videó: 37 308 605 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5798172

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh