Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, amelyből mindössze 2000 tonna kerül ismét élelmiszerként a rászorulók asztalára - mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az egyesület elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy másik 12 szervezettel együtt megszervezték az Esélyt az ételnek napot, amelynek keretében 5000 adag ételt osztanak szét a rászorulók között a fővárosban és környékén.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szintén arról beszélt: mérsékelni kell az élelmiszer-pazarlást, mivel az nemcsak az elkészült élelmiszerek felhasználását csökkenti, hanem a rájuk fordított pénz is kárba vész.

Cseh Balázs az MTI-nek elmondta: az egyesület évente mintegy 300 000 rászorulónak biztosít különböző élelmiszer-adományokat, amelynek az elosztásában mintegy 220 civil szervezet működik közre.

Az elnök közölte: a múlt évben mintegy 1500 tonna élelmiszert osztottak szét a rászorulók között, amelynek értéke megközelítette az 1,5 milliárd forintot.

Cseh Balázs uniós viszonyítási számokra hivatkozva úgy becsülte, hogy Magyarországon a tényleges éhezők száma 100 000-200 000 között mozoghat. A minőségi éhezőké pedig, akik nem jutnak megfelelő összetételű táplálékhoz, milliós nagyságrendű lehet.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon arra a kérdésre, hogy tud-e kétnaponta húst vagy a húsnak megfelelő fehérjét tartalmazó vegetáriánus élelmiszert vásárolni, a megkérdezettek 35 százaléka válaszolt nemmel.

Feldman Zsolt az MTI-nek arról beszélt, hogy a múlt évben a szaktárca és az élelmiszerbank egyesület az Élelmiszer érték elnevezésű fórumot hozott létre az élelmiszer-pazarlás és -veszteség csökkentésére. A fórum tevékenységével arra szeretnék felhívni az élelmiszer termelők és gyártók figyelmét, hogy jobb gyakorlatok alkalmazásával az élelmiszer-előállítás során keletkező veszteségek lényegesen csökkenthetők. Most ugyanis az országban keletkező élelmiszer-veszteség kétharmada a feldolgozás során, 17 százaléka pedig a termelési folyamat különböző fázisaiban keletkezik. Ennek csökkentése a termelők és a feldolgozók érdeke is - mutatott rá a helyettes államtitkár.

Dominika Jarosz, a Feeding the 5000 menedzsere az eseményen elmondta, az általa képviselt londoni székhelyű szervezet világszerte az élelmiszer-pazarlás megszüntetéséért dolgozik. Örömét fejezte ki, hogy akciójukba bekapcsolódott Budapest is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 362 megtekintés

Videó: 48 297 057 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920371

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh