Megmásíthatatlan hangulat, lüktetés, egymásba érő, változatos, sokszínű események sora. Minden évben ez jellemzi a Múzeumok Éjszakája pécsi eseménysorát, s ez idén – június 22-én – sem lesz másként.

Tárlatvezetések, műhelyfoglalkozások, előadások, bemutatók … Nehéz, sőt, szinte lehetetlen kiemelni néhányat a hatalmas kínálatból. A Modern Magyar Képtárban a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg Az Ablaknál ülő nő és a Festőlegény – Selmecbánya és tengerparti városok látképével című kiállítás (20:00), amely 7 ritkán látható Csontváry festményt mutat be a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből. A Képtárba amúgy is érdemes ellátogatni: műhelyfoglalkozások, tárlatvezetések egyaránt lesznek (az állandó és az időszaki kiállításokban).

Zsolnay és Vasarely szubjektív és szakmai szemmel

A Zsolnay Múzeumban (Káptalan u. 2.) a Zsolnay-kerámiák sajátos forma- minta- és színvilágát középpontba helyező műhelyfoglalkozás mellett Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész szubjektív (21:00), valamint dr. Kovács Orsolya művészettörténész szakmai (22:30) tárlatvezetése segít felfedezni az állandó kiállítást. A Vasarely Múzeumban (Káptalan u. 3.) műhelyfoglalkozás keretében (17:00–20.00) készíthetünk kinetikus képeslapot az Op-art padláson, este pedig (20.00–22.00) interaktív vetítés (Dr. habil. Kovács Balázs), valamint egy szakmai (Pusztai Tünde), illetve egy szubjektív (Horváth András építész) tárlatvezetés kalauzol el az op-art irányzat pécsi születésű, jelentős alkotójának életművében.

Sörkóstoló, harmonikazene, régészeti bemutatók

A Mecseki Bányászati Múzeum felszíni kiállítását éppúgy megismerhetjük szakmai vezetésekkel (18:00, 20:45), mint a Múzeum Galéria (Káptalan u. 4.) Ez sör! című tárlatát (19:00, 21:00, 23:00). A galéria előtti udvarban harmonikazene garantálja a kiváló hangulatot, és sörkóstoló is lesz! (A szervezők kérik, hogy aki ez utóbbin szeretne részt venni, június 20-ig ezt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezze!) A Pierre Székely Kőkertben régészeti (17:00–20:00) és csiszolási (19:00) bemutatók adnak bepillantást a szakmai kulisszák mögé.

Egy udvarnyi O.Z.O.R.A. Fesztivál a Káptalan utcában

Teljesen önálló műsorblokként is értelmezhető az O.Z.O.R.A. Fesztivál színes, gazdag vizuális-zenei élményekkel teli programsora, amely a JPM igazgatósági épülete mögötti udvarba csábítja majd az „éjszakázókat”. Zenei programok, kiállítások, filmvetetés, kézműves foglalkozások (batikolás, recycling ékszerkészítés, medálkészítés), élőfestés, illetve élő fényfestés, hastánc- és cirkuszi bemutatók adnak kavalkádszerű élményt a hétköznapokon igen csendes kertben.

Pólónkra szitáztathatjuk a Magányos cédrust

A Csontváry Múzeumban a kicsik és nagyok éppúgy megtalálják számításaikat ezen az éjszakán. Az udvarban (19:00–21:00) a Napszínező műhelyfoglalkozás keretében Csontváry alkotói korszakának csúcsán elért „napút” színeket idézik meg színkör pörgetővel, térbeli képeslapot, homokképet, origami lepkéket készítenek.

Tárlatot vezetnek az állandó kiállításban a KERO (azaz a Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) diákjai (16:00, 17:00), este pedig Aknai Tamás művészettörténész (21:00), s 19:00 órakor Ancil Anita és zongorista növendékei adnak interaktív koncertet. Az épület előcsarnokában (18:30–19:30 között) Füzes Petra grafikus szívesen teljesíti azon vendégek kívánságait, akik Csontváry Magányos cédrus című képét szeretnék viszontlátni táskájukon vagy pólójukon.

Barangolás a római korban és a Múzsák Kertjében

A múzeum foglalkoztatótermében egymást érik az érdekes témákat boncolgató előadások: a római kori épületek 3D modellezéséről, háromdimenziós rekonstrukcióról hallhatunk bemutatókat, majd Tám László vezetésével (21:30) a Múzsák kertjében tehetünk képzeletbeli barangolást, a fotóművész Palmyra, Damaszkusz, Kairó régészeti emlékeit, s a Vatikáni Múzeum és a Louvre értékeit mutatja be. Az első falvak című kiállítás értékeibe szakmai vezetések (19:00, 21:00) avatnak be.

A „pécsi mammuttól” a viharvadászokig

A Természettudományi Múzeumban (Szabadság u. 2.) már 16:00 órától várják a fiatal korosztályt: a legváltozatosabb foglalkozásokkal, amelyek között megemlíteni a Pécs környéki lelet- és ásványgyűjtők bemutatója. Aki csontból ékszereket, eszközöket szeretne faragni, vagy kőeszközöket mustrálni, az június 20-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezheti e szándékát. A jégkor vándora – a „pécsi mammut” című időszaki kiállításban – a kincskeresés és a kiscsoportos gyűjteménylátogatások mellett – a témák szakértői (felnőttek számára) mamutok és emberek kapcsolatáról (19:00), viharvadászatról (20:00), valamint az éghajlatváltozásról (21:00) tartanak előadásokat.

Múzeumi tűzugrás a Szent Iván éjen

Átellenben, a Néprajzi Múzeumban (Rákóczi út 15.) a 16:00 órától kezdődő folyamatos programokon (búzaőrlés, kézműves vásár és bemutató, bőrpénztárca készítés, papírmerítés stb.) túl különlegesnek ígérkezik Zajácz Gábor görögkatolikus atya vezetése A keleti rítus kincsestára c. időszaki kiállításban. Sturm Melitta és Wolf Janka pajzán vásári zenés komédiát (20:00), Szentes Anett és Balogh János népzenei műsort adnak elő (20:30). A programsor betegségűző almasütéssel (21:00) és a szokásos Szent Iván éji tűzugrással (23:00) zárul.

A Szerecsen Patikában (Apáca u. 1.) foglalkozások és tárlatvezetések lesznek, a Vasváry-házban (Király u. 19.) pedig szakmai alaposságú, de közérthető, érdekes előadások kalauzolnak a repülés történetébe. A Várostörténeti Múzeumban a fegyverek kerülnek célkeresztbe: az előadások (18:00–19:30) a tüzérség történetéből szemezgetnek. Pásztor Andrea és Rónaky Gizella a 2008-2019 közötti mecseki múzeumi túrákról mesélnek, majd 22:30-tól Gál Éva tart tárlatvezetést a Pécs története című állandó kiállításban.

Aki egy kicsit nagyobb távban, több mozgásban gondolkodna, idén is lesz a Jakab-hegyet érintő éjszakai túra. A részvevők 17.30-kor az Égervölgyi tó északi oldalán, a szalonnasütő helynél találkoznak. Nemcsak hegyet mászhatunk, hanem a föld alatt is kalandozhatunk: 2019-ben is megismerhetővé válnak a Szent István tér alatti pezsgőpincék három alkalommal (18.00, 19.30, 21.00). Regisztráció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Bővebb információ, teljes program:
www.pecsimuzeumok.hu

www.muzej.hu

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 144 megtekintés

Videó: 48 286 440 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919426

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh