Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

Az Ördögkatlan összművészeti fesztivál, amely minden műfajt ugyanolyan fontosnak tart - hangsúlyozták a rendezvénysorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján a főszervezők.   

Kiss Mónika és Bérczes László bejelentették: az idei Ördögkatlan díszvendégei Reisz Gábor filmrendező, a Jelenkor Kiadó, valamint a Hagyományok Háza lesznek, de megemlékeznek a fesztivál indulásában fontos szerepet játszó Cseh Tamás halálának 10. évfordulójáról is.   

Minden évben komoly túljelentkezés mutatkozik az Ördögkatlanon szereplő színházi produkciókra - jegyezte meg Kiss Mónika, hozzátéve: idén a nagyharsányi Fidelio Színpad bekapcsolódásával kilencre bővül a színházi játszóhelyek száma, másrészt több produkcióból három-négy előadást is hirdetnek.   

Hamvas Béla Karneváljából a k2 Színház készít hat-nyolcórás, "vándorlós" előadást, a Sztalker Csoport Shakespeare Vízkeresztjét dolgozza fel, Kodály Háry Jánosa pedig a Szolnoki Szimfonikusok Zenekar és a Nemzeti Filharmonikusok Kórusa közreműködésével lesz hallható.   

Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója elmondta, programjaik jelentős részének a Villánykövesd főterén, a Teleki Ligetben álló színpad ad otthont. Itt lép majd fel mások mellett Szalóki Ági, Berecz András, Dés László, Halász Judit és a Budapest Klezmer Band.   

Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója hangsúlyozta, hogy a könyves műhely fő feladatának a kortárs magyar irodalom sokszínűségének bemutatását tartja. Ennek jegyében hirdetik meg fesztiválprogramjukat is: verseket visz Babiczky Tibor, Keresztesi József, Simon Márton és Szabó Imola Julianna; Boldizsár Ildikó meseterápiát tart; Tompa Andrea Omerta című regényéből pedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei készülnek felolvasószínházi előadással.       

Reisz Gábor filmrendező elmondása szerint először élheti át, hogy díszvendég legyen valahol, ennek örömére fellép a VAN filmzenekarral, beszélgetésen vesz részt Veiszer Alindával, de levetítik mindhárom eddigi filmjét is (Nekem Budapest, VAN valami., Rossz versek).   

Ismét Nagyharsányban ad koncertet Péterfy Bori, Háy János író Kik vagytok ti? című rendhagyó irodalomtörténeti kötete kapcsán idézi meg több magyar író és költő alakját, míg Göttinger Pál rendező a kisharsányi Kovács Udvarház programjáért lesz a felelős: itt reggel nyolctól hajnali háromig koncertek, színház, versenyek, workshopok várják a fesztiválozókat.   

Nagyszabású produkcióra készül Kovács Gerzson Péter. Mint a koreográfus elárulta, Pina Bausch Szegfűk című darabjának egyik világhírű jelenetét, az Évszakok vándorlását dolgozza majd fel a közönség közreműködésével.   

Nem csupán művészeti programokkal készül azonban az Ördögkatlan: Romsics László, a villányi Csányi Pincészet vezérigazgatója például arról számolt be, hogy a pince két napra megnyitja kapuit, és a látogatók elkészíthetik majd saját borházasításukat is.   

A rendezvénysorozat folyamatosan bővülő programja a ordogkatlan.hu honlapon érhető el.

Forrás: MTI

Fotók: Gáspár Márton

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 060 217 megtekintés

Videó: 48 279 198 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918517

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh