2009 végén az akkori MSZP-s vezetés megszüntette a Komló – Dombóvár vasútvonalon a személyszállítást. Az MSZP-vel dacolva a fidesz újra indította a vasútat 2010-ben, amit 2023. 07.31.-én hasonlóan bezárt. Sokan azt remélik, hogy a 126 éves vasúti személyszállítás az újabb választások során megint visszaállhat.


1997-ben ünnepelték a Godisa – Komló vasútvonal 100. évfordulóját. Az eredeti vonalat a szénszállítás miatt építtette Jánosi Engel Adolf. 1897. május 13-án volt a hivatalos átadása a vasútvonalnak. Bővebbet a komlomedia videójából tudhatsz meg.

Aztán bezártak a komlói bányaüzemek, valamint a kiszolgáló létesítmények és megcsappant a személyi közlekedés is.


Sipos István -  a MÁV egykori vezérigazgatója -  2004-ben felmérést készíttetett az ország vasútvonalainak kihasználtságáról

 

és az akkor közreadott adatok szerint a komlói vonalat is be kellett volna zárni. Átlagosan 9 ember tartózkodott a vonaton a felmérés szerint. Az akkori politika a veszteség ellenére továbbra is üzemeltette a vonalat. A vezérigazgató akkori tárgyalásán szóba került a vasúti pályaudvar Mecsekjánosiba telepítése, ill. a kődöntőt is ki akarták telepíteni a városközpontból. Csak mellékesen jegyzem megy, hogy a villamosítás kérdését is felvetették a tárgyaláson, de ahogy tudjuk egyikből se lett semmi.

Aztán 2009. december 12-én bezárták a vonalat.

A Fidesz természetesen egyből lobogójára tűzte, hogy amennyiben kormányra kerülnek újraindítják a vonalat. Ezt meg is tette miután elsöprő győzelmet aratott.

A történelem ismétli önmagát? A választások előtt vagyunk és a Fidesz is bezáratja a komlói vasútvonalat.


A Mi Hazánk Mozgalom már most bejelentette, hogy amennyiben kormányzati erő lesz biztos, hogy újraindítják a komlói vonalat a veszteség ellenére is. Nem fognak se a Fidesz se az MSZP nyomában járni. A Mi Hazánknál úgy gondolják, hogy a veszteséget a MÁV-CARGO nyereségéből kell finanszírozni, mivel Komlóról a kő és fa fuvarozása most is ugyan ezen a sínpáron keresztül működik.

A személyszállítást a vonzáskörzetben lévő emberek továbbra is igénylik, ugyanakkor a munkahelyek megtartása is fontos a vonalon. A társadalom sok-sok szegmense államilag finanszírozott és sok-sok szegmensében folyik ki a pénz…csak úgy! (felcsúti vasút…).

Nem hiheti senki, hogy a több, mint 100 éves Komló – Dombóvár vasútvonal bezárása fogja a költségvetést rendbe rakni. Talán a „sok kicsi sokra megy” mondást nem itt és nem ezzel kell kezdeni.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 976 276 megtekintés

Videó: 49 114 322 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7060609

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh