Március 22-én, az erdők világnapjára időzítve a nagyközönség előtt is megnyílt a Mecsekerdő Zrt. legújabb beruházása, a Mecsek kulturális, természeti és ipartörténeti világát bemutató Mecsek Discovery Center (MDC).

Az Árpádtetőn található MDC az utóbbi idők legnagyobb mecseki ismeretterjesztő beruházása, az EAGLE elnevezésű, horvát-magyar együttműködésben, Európai Uniós támogatással megvalósult nemzetközi ökoturisztikai fejlesztés része.

A Pécs fölött, a Mecsek szívében található Árpádtető eddig is fontos helyszíne volt az erdei turizmusnak. A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete mellett 1996 óta működik itt a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola, illetve 2006 óta a Mecsextrém erdei kalandpark. A Mecsekerdő egy nemzetközi együttműködés keretében felújította és kibővítette az erdei iskolát – így jött létre a Mecsek Discovery Center, azaz az MDC. A beruházás átadására az erdők nemzetközi napjának alkalmából Dr. Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője, Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium főosztályvezetője, illetve számos társerdőgazdaság vezetőjének részvételével került sor.

„Erdei iskolánk évi tizennégyezer gyermeket fogad, ami nem tűnik nagy számnak, de Baranyában ugyanennyi gyermek születik évente” – mondta a mai megnyitón Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója – „Nagyon fontos lenne, hogy minden gyermek eljusson az erdei iskolákban, hogy megismerkedjen a teremtett világ, a természet és az erdő csodáival.”

A közel ötszáz négyzetméteres MDC „szíve” a száznegyven négyzetméteres interaktív kiállítás, a MecseXplorer, amely a legmodernebb technológiákat és múzeumpedagógiai, ismeretterjesztő módszereket felhasználva mutatja be a Mecsek gazdag természeti és kulturális értékeit. Érintőképernyős terminállal irányítható digitális terepasztal, hozzá csatlakozó projektor, VR-technológia, az egykori Mecsek kulcsosházait szimbolizáló „beltéri” turistaház, diorámák, mesesarok, „gasztro-élményterminál” és egyéb interaktív eszközök segítik az élményszerű ismeretszerzést.

„A mai esemény és helyszín jó példa arra, hogy egy erdőgazdálkodó hogyan tudja megszólítani a társadalmat, a helyben élőket, és hogyan tudja bevezetni őket az erdő világába” – hangsúlyozta beszédében Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium főosztályvezetője, és hozzátette: „A Mecsek Discovery Center a legkorszerűbb pedagógiai és ismeretterjesztő eszközökkel, a Mecsek természeti és kulturális értékeit holisztikus egészként kezelve, élményszerű módon mutatja be a tájegységet. Ahogy a magyar erdők, úgy a Mecsek is egyre népszerűbb turisztikai célpont, és ezt minden erdőgazdálkodónak fel kel ismernie. Erdeink ökoszisztéma szolgáltatásai között kiemelt jelentősége van a rekreációs-turisztikai funkciónak.”

Dr. Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője az erdők és a természet személyiségformáló erejét emelte ki, illetve azt, hogy a hazai erdőgazdaságok ismeretterjesztő tevékenysége komoly életmód-alternatívát kínál a gyermekek számára. Ennek fontos eleme a most megnyílt Mecsek Discovery Center.

Az MDC-ben szorosan összefonódik az oktatási és turisztikai tevékenység. A kiállítás részletes forgatókönyvét a Pásztor Andrea muzeológus által készített koncepció alapján a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola innovatív csapata – Balogh Bettina, Scheitler Adrienn és Vassné Papp Viktória – dolgozta ki.

A látványos természetismereti és kultúrtörténeti bemutatót, három (magyar, horvát, angol) nyelvű mobiltelefonos applikáció egészíti ki. Ez nemcsak a kiállításon kalauzolja majd végig a látogatókat, hanem a központból induló, Árpádtető környéki, közel öt kilométeres Mókus erdei tanösvényen is.

Horvát-magyar együttműködés, uniós támogatással

Az EAGLE (azaz Enhancing the Adventure Generating Local Environment Pitomača-Pécs) nevű projekt a régiók közötti határon átnyúló együttműködéseket támogató INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Kooperációs Program 2014-2020 keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg. A pályázat horvát partnerszervezete Pitomača Község Önkormányzata, illetve a Pitomačai Turisztikai Egyesület volt. A kétéves futamidejű projekt teljes költségvetése 1 695 491 + 134 139 euró volt. Mindebből a horvát oldalon új kilátó (Klopotec), valamint látogatóközpont épült, a magyar fél pedig létrehozta a Mecsek Discovery Centert és az ott található MecseXplorer kiállítást.
 
Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 730 megtekintés

Videó: 47 966 676 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887434

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh