Más hátrányos helyzetű térségekben is alkalmazható mintaprogram indul a lakóhelyhez közeli egészségügyi ellátás fejlesztésére a Baranya megye Ormánságban - jelentette be a tárca egészségügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatón Pécsen.

Horváth Ildikó elmondta, hogy egyebek mellett a pécsi egyetem, a megyei önkormányzat és egy helyi nonprofit szervezet együttműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma - első körben - ötvenmillió forintos támogatásával Sellyén kezdődik a mintaprogram megvalósítása. A program célja, hogy a hátrányos helyzetű térségben minden generáció egészsége javuljon, az ellátás minősége fejlődjön és nagyobb hangsúlyt kapjon a megelőzés - mondta az államtitkár. 

Az is cél, hogy  az ormánsági program az ország más, hasonlóan nehéz helyzetben lévő területein is mintaként szolgáljon. Hangsúlyozta, hogy az alapellátás fejlesztése fontos lépés a hazai egészségügyi helyzet javításában, ezt pedig jól szolgálják azok az együttműködések, amelyek a háziorvosok, gyermekorvosok, védőnők, dietetikusok, iskolaorvosok, pszichológusok, gyógytornászok között már korábban létrejöttek.    

Springó Zsolt, az Ormánság Egészségéért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: a népegészségügyi elemeket tartalmazó program Sellyén és környékén, közel félszáz települést érintően tizenötezer embert ér el. Az önkormányzatok, iskolák, köznevelési intézmények bevonásával egyebek mellett az életkorhoz köthető megbetegedéseket igyekeznek megelőzni, szelektív és célzott szűréseket végeznek, ezekhez eszközöket szereznek be. A várható eredményekről szólva elmondta, a prevenciós ellátásban részesülők aránya jelentős mértékben nő, így korai szakaszban fény derülhet súlyos betegségekre, s indulhat meg az arra szorulók szakszerű orvosi kezelése.    

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora arról szólt, hogy a térségben magas az átlagéletkor, ezért is fontos a Sellyén és környékén élő lakosság egészségének megőrzése olyan állapotban, ami "lehetővé teszi számukra a hasznos munkálkodást". Hozzátette: az induló támogatás segítségével olyan programok indulhatnak el, amelyekre jelenleg nagy szükség van az Ormánságban.    

Madaras Zoltán (Fidesz-KDNP), a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke kiemelte, bár a területi operatív program keretében számos rendelő újulhatott meg az Ormánság hátrányos helyzetű településeken, szükség van az alapellátás helybe történő további segítésére is. Beszámolt arról, hogy sok az olyan idős, egyedülálló, mozgásában korlátozott beteg, akinek kihívást jelent az orvosi ellátás miatt szükségessé váló utazás. Rajtuk segít a most induló program,  amely helyben nyújt szolgáltatásokat - mondta.    

Gógl Árpád korábbi egészségügyi miniszter úgy vélekedett, a program modellértékű, nagy hatékonyságú, s amennyiben a terveknek megfelelően felépül, az komoly pozitív lépést jelent a hazai egészségügyben.    

Nagy Attila (független), Sellye polgármestere kiemelte: a program segítségével a gyógyulást és a megelőzést helybe viszik, olyan területre, ahol a legnagyobb szükség van minderre.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 192 144 megtekintés

Videó: 47 320 613 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6754265

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh