Katasztrófavédelmi gyakorlat helyszíne volt pénteken-szombaton Komló és környéke. A mintegy kétszáz főt megmozgató nemzeti minősítő gyakorlaton a Mecsek és a Somogy Mentőcsoport bizonyíthatta, képes helytállni rendkívüli helyzetekben.

A Baranya és Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok szervezésében tartottak nemzeti minősítő gyakorlatot térségünkben. Az alaphelyzet szerint „Kisebb földrengés rázta meg hajnalban a bányászvárost, aminek következtében, beomlottak a bányaüregek, megsérültek a lakóépületek, a közművezetékek, ezzel párhuzamosan több közlekedési baleset is történt”.

Dr. Góra Zoltán Baranya megyei parancsnok pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a megváltozott jogszabályok szerint csak a nemzeti minősítést megszerzett mentőcsoportok vehetnek részt a katasztrófavédelmi a mentésekben, ennek érdekében rendezték a minősítő gyakorlatot.

A gyakorlat egyik helyszínén fejtési fal-, vasbeton szerkezet robbantása, kigyulladt gépjárművek oltása, áldozatok mentése, víz alá került repülőroncs felderítése, felszínre hozása szerepelt. Később – a sikondai horgásztavaknál – vízbe esett személyek mentése, kutyás keresés, árvízvédelmi feladatok, buzgárok lokalizálása jelentett feladatot a mentőcsoportok számára.

Az első nap embert próbáló feladatainak sikeres teljesítését követően, éjszaka is folyt a mentőcsoportok nemzeti minősítése.

Éjjel egy órakor az önkéntesek megkezdték a reggelig tartó utolsó összetett feladataikat.

A mentőcsoportoknak – alpin-technika alkalmazásával – egy romosodott városi környezet több szintes épületeiből kellett embereket kimenteniük.

A több órás feladat során továbbá épületmaradványokat kellett átvizsgálni mentőkutyákkal, akusztikus- és audiós eszközökkel, valamint a felkutatott – romok alá szorult személyek, áldozatok – kiszabadítását kell megoldani.

Reggel fél kilenckor zárult a gyakorlat, melyet a nemzeti minősítő bizottság vezetője Jackovics Péter tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveletirányítási főosztályvezető-helyettese sikeresnek értékelt.

A Mecsek és a Somogy Mentőcsoport megfelelt az elvárásoknak, így jogosulttá vált arra, hogy a katasztrófavédelem rendszerében az ország bármely területén mentésekben vegyen részt.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 740 857 megtekintés

Videó: 48 947 457 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031021

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh