Több mint 120 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH) egy, a mézelő méhek pusztulását okozó betegség ellen, környezetbarát készítmény fejlesztésére az Enviroinvest Zrt., a projekt teljes összege 173,47 millió forint - közölte a pécsi székhelyű cég az MTI-vel.

Közleményük szerint a 2022 decemberéig tartó projekt során egy, a méheket sújtó bakteriális megbetegedés, a nyúlós költésrothadás elleni szert fejlesztenek. A fertőzés megállításához jelenleg fel kell égetni a kaptárakat, ami súlyos anyagi károkat okoz a méhészeknek. Az új szer hatásosságát fertőzött kaptárakban tesztelik majd, és terveik szerint a készítmény bioméhészetekben is alkalmazható lesz.  

A készítménynek köszönhetően, amelyet az Európai Unió (EU) országaiba is szeretnének exportálni, várakozásaik szerint a cég árbevétele a következő 3-5 évben mintegy 20 százalékkal nő majd. A kft. tavalyi árbevétele 358,4 millió forint, míg az azt megelőző évben 278 millió forint volt. Adózott eredményük 2019-ben 18,7 millió forintot, 2018-ban pedig 10,1 millió forintot tett ki.  

Bár nem vállalták új munkahelyek teremtését, azonban a projekt végrehajtása során várhatóan két, magasan képzett biológust alkalmaznak majd. Jelenleg 29 munkavállalójuk van - tették hozzá.  

A 2010-ben alakult Enviroinvest Zrt. székhelye és biotechnológiai kutatóintézete Pécsett, elektronikai hulladékbontó üzemük pedig Dunavecsén található - írta az Enviroinvest Zrt.  

A cégnek három - biotechnológiai, környezetvédelmi és elektronikai hulladékfeldolgozási - üzletága van. A biotechnológiai szegmens további biológiai növényvédő szerek fejlesztését tervezi, illetve befektetőkkel létrehoztak egy startup céget, amely az egyik ilyen terméküket Indiában és Vietnámban készül piacra dobni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 090 278 megtekintés

Videó: 48 319 646 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923454

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh