Meglévő büntetés-végrehajtási (bv) intézetek bővítésével, újak építésével és alternatív végrehajtási módszer alkalmazásával kívánja enyhíteni a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a börtönök zsúfoltságát. Az európai ajánlásoknak megfelelő elhelyezést 2019-től lehet biztosítani minden fogvatartott számára - közölte a BVOP kommunikációs főosztálya kedden az MTI érdeklődésére.

Az MTI azután kereste meg a BVOP-t, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden hat magyar fogvatartott ügyében kimondta: ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt cellákban tartják őket fogva. Az elsőfokú, egyelőre nem jogerős ítélet értelmében a magyar államnak több mint 84 ezer euró (mintegy 25,7 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a hat rabnak. Az ítélet azt is kimondja, hogy Magyarországnak az ítélet jogerőre emelkedésétől számított fél éven belül menetrendet kell kidolgoznia az egyezményt sértő állapotok megszüntetésére, a további jogsértés megakadályozására, illetve a túlzsúfoltság kárvallottjainak kárpótlására.

A BVOP közlése szerint a jelenleg hatályos szabályozás szerint a bv-intézetekben a férőhelyek száma összesen 12 869. Az utóbbi években folyamatosan nőtt a fogvatartottak száma, mára 18 204 az összlétszám, ami több mint 140 százalékos átlagtelítettséget jelent - közölték.

Azt írták: a zsúfoltság a büntetés-végrehajtás évtizedes problémája, amelynek enyhítésére férőhely-bővítési programot indítottak. Emlékeztettek arra, hogy több, korábban bezárt börtönt újranyitottak: 2010-ben az Állampusztai Országos Bv. Intézet solti körletrészében, 2011-ben a Fővárosi Bv. Intézet Gyorskocsi utcai épületében, 2013-ban pedig Pécsett, Kecskeméten és a fővárosban növekedett a férőhelyek száma.

A tervek szerint idén márciusban átadják a Közép-dunántúli Országos Bv. Intézethez tartozó martonvásári objektumot, a Szombathelyi Országos Bv. Intézetben és a Budapesti Fegyház és Börtönben pedig újabb férőhelyeket alakítanak ki. Ezzel az utóbbi években csaknem 1600-zal nőtt az elhelyezhető fogvatartottak száma. A beruházások idén is folytatódnak Szirmabesenyőn és Állampusztán - tették hozzá.

A távlati tervekben egyebek mellett szerepel az északkelet-magyarországi régióban egy ezer fogvatartott befogadására képes fegyintézet építése, és nyolc új, 500 férőhelyes börtön kialakítása is.

Úgy folytatták: a férőhelybővítés mellett a szabadságvesztés alternatív végrehajtási módszerrel történő kiváltása is csökkentheti a zsúfoltságot. Az új bv-törvényben bevezetett reintegrációs őrizet azoknak a fogvatartottaknak az esetében lesz alkalmazható, akik első bűntényesek, öt évnél nem hosszabb szabadságvesztésüket fogház vagy börtön fokozatban töltik, és a szabadulásukig legfeljebb hat hónap van hátra. A reintegrációs őrizet jogintézménye április 1-jén lép hatályba - emlékeztettek.

Középtávon a férőhelyek számát csaknem 70 százalékkal szükséges növelni - írták, hozzátéve: a folyamat végén, 2019-ben elérhetik a 19 ezer fős férőhelyszámot. Ez azt jelenti, hogy ekkorra 100 százalékos feltöltöttség mellett valamennyi fogvatartott számára biztosítható a Kínzást és Rossz Bánásmódot Megelőzni Hivatott Európai Bizottság ajánlásainak megfelelő elhelyezés.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 906 453 megtekintés

Videó: 49 075 803 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055818

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh