"A rakétarendszer probléma megoldatlan marad, akár újraválasztják Obamát, akár nem." - ezzel a kijelentéssel összegezte Putyin a G20 találkozó alkalmából az amerikai elnökkel tartott megbeszélését. Putyin és Obama megbeszélése két órán át tartott, majd az orosz vezető azt a kommentárt fűzte hozzá a kialakult helyzethez, hogy az USA továbbra is folytatni fogja az eddigi tevékenységét, hogy rakétákat irányít Moszkvára és körbeveszi Oroszországot katonai bázisokkal.

A megbeszélést követően Putyin arca arról árulkodott, hogy szembesítette az amerikai elnököt néhány különösen fontos ténnyel, amivel eddig az nem volt tisztában - Obama beszédstílusáról is ez látszódik. Mintha kifejezetten megfélemlítették volna. Aki látta már beszélni, annak feltűnő lehet, hogy a korábbi, a tárgyalópartner lehengerlését célzó felsőbbrendűségi tébolynak szinten nyoma veszett, helyét a megtörtséggel vegyes "látszatra ügyelés" vette át. Az amerikai elnök arca kifejezetten arról árulkodik, hogy ezúttal nem ő volt erősebb tárgyalópozícióban, és Oroszország ezen a tárgyalóasztalon már nyílt lapokkal játszott.

Putyin a sajtónak azt a kijelentést tette, hogy "az Egyesült Államok folytatja a rakétarendszer kiépítését, és nem látok semmi esélyt arra, hogy ezen bármi is változtatna". Az orosz elnök - mivel tisztában van vele, hogy a NATO terjeszkedésének már csak megelőző csapással lehet gátat szabni - a korábbiaknak megfelelően arra tett javaslatot, hogy Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió együtt építse meg a rakétarendszert, amiben mindkét félnek hozzáférése lenne a rendszer irányításához és dönteni a használata felől.

Mindkét fél tudja, hogy ez soha nem fog megtörténni - mert az a rakétarendszer Oroszország ellen épül. Obama és Putyin arca is arról árulkodik, hogy a tárgyalás ennek tudatában történt. Az amerikai és az orosz fél tárgyalásairól készült felvételeket mindig hang (és felirat) nélkül érdemes nézni - mert szavak szintjén a felszínes diplomácia megmarad, de az arcjáték mindent elárul a dolgok alakulásáról.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 900 293 megtekintés

Videó: 49 071 965 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055440

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh