A székesfehérvári Szabad Színház Mikä Myllyäho - Nagy Judit Pánik című előadása nyerte meg a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját, melyet a mecseki városban tartott négynapos találkozó vasárnapi zárásakor adtak át.

Az augusztus 20. és 23. közötti fesztiválon mintegy száz színjátszó vendégeskedett. A járványhelyzet és a határátlépési szabályozások miatt idén a házigazdákkal együtt hat csoport szerepelt a versenyprogramban. Érkeztek színjátszók Pellérdről, Székesfehérvárról, Körmendről, Kaposvárról, Lendváról.
A zsűriben helyet foglalt Pataki András Jászai-díjas rendező, a fesztivál igazgatója, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos szövetség elnöke és Lucie Málková cseh rendező. 

Pataki András fesztiváligazgató a záróeseményen kiemelte, a kultúra diadala az, hogy a nehéz körülmények ellenére megtarthatták ezt a fesztivált, s színházi előadásokat rendezhettek. Minden biztonsági előírást, szabályt betartottak. A közönség együttműködően, nagyon fegyelmezetten vett részt az eseményeken. A négy nap alatt összesen mintegy 2500 nézőt fogadtak az egész rendezvényen, ebből a versenyre nevezett darabokat megközelítően ezren látták. 

Dr. Hoppál Péter a rendezvény fővédnöke, a térség országgyűlési képviselője, a kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos elmondta: a járványhelyzet miatt több szempontból is különleges volt az idei fesztivál, amely minden percével, órájával, előadásával, koncertjével újra otthonként fogadhatta az embereket. A száz éves trianoni évfordulóra emlékezve a nemzeti összetartozás jegyében rendezték meg a fesztivált és ezt a célját teljesítette is a kultúrának határokon átívelő erejével, a magyarság összetartozásának jelképeként. 

Polics József Komló polgármestere, a KASZT védnöke arról beszélt, hogy  az esemény benne él az itt élők és a vendégek szívében és bebizonyította azt, hogy Komló a kultúrának jó otthona.

Fajcsi Ferenc a komlói Súgólyuk Színház rendezője, a KASZT házigazdája köszöntőjében kiemelte, fantasztikus előadók, fantasztikus találkozások jellemezték idén is a fesztivált, amely a színház erejével összekötötte az itt élőket és az ide érkezőket.

A fesztivál fődíját a székesfehérvári Szabad Színház Mikä Myllyäho - Nagy Judit Pánik című előadása nyerte el. Ugyancsak ebből a társulatból hárman nyerhették el megosztva a legjobb színésznek járó elismerést. Balogh Mihály, Kovács Máté és Szabó Miklós Bence kaphatta meg ezt az elismerést. A legjobb rendező Pénzes Csaba lett, aki a lendvai LeSzSz Társulattal Háy János A Herner Ferike faterja című művét állította színpadra. A 2017-ben alapított legjobb szcenikai, világosítói munkáért járó Komoróczky Gábor-díjat szintén ez a produkció érdemelte ki a színpadi tér kialakításáért, a kiemelkedő világításért.  A legjobb mellékszereplőnek Tóth Zsoltot választották a komlói Súgólyuk Színház Ray Cooney komédiájában nyújtott teljesítményéért.

Regős János rendező a Magyar Szín-játékos Szövetség elnöke, a zsűri tagja bejelentette, hogy minősítéseket is kaphattak ezen a fesztiválon a tagjaik. Arany minősítést nyert a LeSzSz Társulat Háy János A Herner Ferike faterja  című előadásáért  és a székesfehérvári Szabad Színház Mikä Myllyäho - Nagy Judit Pánik című produkciójáért. Ezüst minősítést kapott a házigazda komlói Súgólyuk Színház Ray Cooney Egy a ráadás című komédiájáért. Bronz minősítést kapott a körmendi Kastélyszínház Társulat Kakukkfészek előadása.

A legtöbb előadást látott néző díját sorsolás után Bara Sándor helyi lakos nyerte meg. A díjátadó gálán Rudán Joe adott akusztikus koncertet.

Forrás: sajtóközlemény

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 606 megtekintés

Videó: 48 298 986 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920570

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh