Talán az Adventhez köthető hagyományaink történetét ismerjük, vagy szeretjük a legjobban. Hogy feledésbe ne merüljenek ősi szokásaink, szellemi tradícióink, ápolni kell őket és időről-időre beszélnünk kell róluk, ezt természetesen mi is megtesszük az Advent kapcsán.

Ugyanakkor bevalljuk, hogy idén a legfontosabb szempont az volt, hogy esténként, ha csak online is, de virtuálisan együtt lehessünk a közönségünkkel. Szeretnénk ebben a nagyon nehéz karácsony előtti időszakban pár percre muzsikát, kultúrát, várakozással teli izgalmat, egy kis gyermeki játékosságot lopni az otthonokba! – nyilatkozta a zenekar igazgatója, Horváth Zsolt.

A keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól számítjuk ezt az időszakot, a vízkeresztig tartó karácsonyi ünnepkör kezdődik advent első vasárnapjával. Ezen a napon gyújtotta meg köszöntője után a zenekar első kisfilmjében Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója is az együttes adventi koszorúján az első gyertyát: Advent PFZ

A pécsi zenekar Adventi Kalendáriumában tehát december 24-éig minden este nyolc órakor kinyílik egy ablak. Azt talán sokan nem tudják, hogy az adventi naptár használata az 1900-as évek körül kezdett elterjedni, úgy közeledtek apránként az ünnephez, hogy naponta egy kinyitott ablakocska mögül cukorkát, csokoládét, vagy szerényebb körülmények között mogyorót, diót lehetett kivenni.

A Pannon Filharmonikusok zenés-mesés kalendáriumát az érdeklődők a zenekar youtube csatornáján, illetve a közösségi oldalán tekinthetik meg.

Természetesen a muzsika van többségben, de három mesét is belecsempésztek az alkotók a rövid zenei produkciók közé és az egyik, december 15-én este, határozottan nagy meglepetés, különlegesség lesz. Az ötletgazda Kiss Szabolcs harsonaművész, aki igazán sokoldalú tehetség, saját hangszerén kívül zongorázik, ha kell, énekel, szívesen kalandozik a klasszikus zenén túli műfajokba is, évek óta ő Csigabá, azaz a Csigaház program házigazdája.

Elképzelése találkozott a zenekar vezetésének céljaival abban, hogy nagy hangversenyeinek élő közvetítései vagy koncertfilmjei mellett könnyedebb, rövid produkciókkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy a közönség, ha online is, de kapcsolatban maradhasson a muzsikusokkal, a Kodály Központtal, a zene adta jóérzéssel.

Remélik, hogy az esténként megjelenő produkciók segítenek abban, hogy a klasszikus értékek mentén, a külvilág nyomasztó terheit könnyebben tudjunk viselni, de legalábbis pár perc békés, értékes előadásban legyen részünk az ünnepi készülődés alatt.

A Pannon Filharmonikusok 44 muzsikusa, mind a 3 karmestere, az igazgatója, valamint a menedzsment 2 tagja, 1 muzsikus feleség és 4 muzsikus gyermek vett részt nagy örömmel a produkciókban.

A szimfonikus zenekari hangszerek közül mindössze az oboa nem szólalt meg az adventi sorozatban, de a karácsony esti zenekari produkcióban megszólalva teljessé válik a kép. Kiss Szabolcs családi produkciójában azonban még az ütőhangszerek is képviseltették magukat. A karmesterek produkciója részben sejthető, részben meglepetést hordoz magában. 4 forgatási napon összesen 12-14 órát forgatott a stáb.

A korlátozások ellenére kapcsolatban maradhatnak a zenekarral és muzsikájával továbbra is természetesen a honlapján (pfz.hu), a kisfilmeket és sok-sok zenét kínáló zenei youtube csatornáján (youtube.pannonphilharmonic), élő közvetítései segítségével, valamint a közösségi médiában.

Forrás: Pannon Filharmonikusok

 

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 717 046 megtekintés

Videó: 48 928 557 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027731

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh