Új időszaki tárlattal nyitja meg kapuit látogatói előtt a JPM Néprajzi Osztálya június 1-jén. A Lány és ládája című kiállításon 19. századi menyasszonyi ládákat és azok szimbólumait ismerhetjük meg. A tárlat egyik kiemelkedően szép és patinás látnivalója lesz az osztály ládagyűjteményének egyik legrégebbi, 1827-ből származó darabja.

Mire egy lány eladósorba került, addigra el kellett, hogy készüljön a ládája és benne a kelengyéje. E láda jelképezte a házasság után férje családjánal a személyiségét, önálló helyzetét, mely aztán élete végéig elkísérte. A JPM számos gyönyörű, festett ládát őriz gyűjteményében. Azért volt szükség a díszítésre, festésre, mert a ládákat a lakodalmas menetben közszemlére tették, a kocsi tetején helyezték el. A ládákra sok esetben rákerült az esküvő évszáma, valamint a házasulandó hölgy neve is.

Az igazi különlegesség azonban a ládafia. Ezt a kis rekeszt a láda rövidebb belső oldalán helyezték el, és sok esetben külön fedéllel látták el. Ebbe a titkosnak is mondható kis tárolórészbe kerültek azok a kellékek, kiegészítők, amelyek a hölgy ruházatát különlegessé tették.

Nos, ilyen gyönyörű, száz és közel kétszáz éves ládákat csodálhatunk meg a Lány és ládája című tárlaton, a kiállítás derékhadát baranyai műtárgyak adják. A ládák művészi díszítésében visszaköszönnek az ormánsági templomok festett kazettás mennyezetének motívumai is.

A kiállítás online megnyitója június 1-jén válik elérhetővé az interneten, a Janus Pannonius Múzeum felületein. A jeles alkalommal a Misina zenekar (flótán játszik Végh Andor, citera: Havasréti Pál, ének: Kurucz Réka) lép fel, előadásukban ismerkedhetünk meg Olsvai Imre ormánsági népzenei gyűjtéseivel és egy kis ízelítőt kaphatnak az érdeklődök a kiállításból is.

A tárlat június 1. után kedd és szombat között látogatható 10 és 16 óra között a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.) a vonatkozó szabályok (szájmaszk, védettségi igazolvány) betartásával 2021. szeptember 30-áig.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum
 

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 903 megtekintés

Videó: 48 286 100 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919392

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh