Tárlatvezetések, zenei és képzőművészeti események, szakmai beszélgetések és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján szombaton Pécsen.

A megyei közgyűjteményi feladatokat ellátó, pécsi központú Janus Pannonius Múzeum (JPM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint idén a baranyai megyeszékhely 15 helyszínén több mint 50 program közül válogathatnak az érdeklődők a Múzeumok éjszakáján.   

A Modern Magyar Képtárban délután öt órától a nagybányai festőiskola és a magyar századforduló alkotásaival, valamint a pécsi Bauhäuslerek művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.   

A Zsolnay Múzeumban a Lüszterlepkék és mázmadarak című új kiállításon és a Mecseki Bányászati Kiállításban éppúgy lesz tárlatvezetés, mint a Vasarely Múzeumban, a Sopianae állandó kiállításban, a Csontváry Múzeumban vagy a Szerecsen Patika Kiállításban.   

A Múzeumok éjszakáján látogatható először a Baranya aranya - Egy kora avar kori temető feltárja titkait című kiállítás a Múzeum Galériában. A 2022. augusztus 21-éig megtekinthető tárlat az M6-os autópálya Bóly és országhatár közötti szakaszának építése előtt feltárt leletekből ad válogatást. A kiállításhoz a Múzeumok éjszakáján szakmai vezetés, érdekes előadások és bemutatók kapcsolódnak.   

Lesznek zenei programok is: a Csontváry Múzeumban zongoramaraton, a Zsolnay Múzeum udvarán Koto és shakuhachi koncert lesz, míg a Vasarely Múzeum udvarán baranyai zenészek közreműködésével csendül fel egy Kis éji crossover. Több helyszínen is fellép a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar és a Keret Alkotó Csoport dramatikus Ulysses-adaptációja alatt a kelta hárfamuzsika hagyományai elevenednek meg.   

A Néprajzi Múzeumban több tárlatvezetésen avatják be az érdeklődőket a váci domonkos kripta kincseiből álló időszaki kiállítás hátterébe, de emellett lesz mesesarok, almasütés, kézműves vásár és bemutató, és nem maradhat el a szokásos Szent Iván-éji tűzugrás sem.   

A Mecseki Bányászati Kiállításban a JPM Természettudományi Osztálya és a Mecseki Barlangkutató Csoport ásványokról, kőzetekről, barlangi és bányászat során előkerült őslényekről és barlangi képződményekről szóló interaktív bemutatója mellett játékok, kézműves foglalkozások csábítanak felfedezésre.   

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a Múzeumok éjszakájára megváltott karszalagos belépőjegyekkel június 26-án is meg lehet tekinteni a JPM kiállítóhelyeit.   

A Múzeumok éjszakája részletes programsora megtalálható a közgyűjtemény hivatalos internetes oldalán, a jpm.hu-n.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 583 228 megtekintés

Videó: 48 770 871 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6997650

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh