Több száz mesterséges intelligencia kutatóval és szakértővel karöltve Elon Musk és Stephen Hawking is az úgynevezett önrendelkezésű fegyverek globális betiltását követeli. Véleményük szerint a katonai robotok olyan forradalmat robbanthatnak ki a fegyverkezésben, mint a puskapor és az atomfegyverek.

A Buenos Aires-ben megrendezett Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Konferencián közzétett levélben az aláírók azzal érveltek, hogy éveken belül megvalósulhat az emberi felügyelet nélkül gyilkoló robotok bevetése. Ennek bekövetkeztét eddig évtizedekre becsülték. "Amennyiben nem szüntetik be a fejlesztéseket, csupán idő kérdése, hogy a fegyverek a terroristák és hadurak kezeibe kerüljenek" - olvasható a levélben, melynek aláírói között találjuk még Steve Wozniakot, az Apple társalapítóját, Noam Chomsky nyelvészt és politikai filozófust, valamint Demis Hassabist, a Google DeepMind mesterséges intelligencia fejlesztőcégének vezérigazgatóját.

A drónokkal ellentétben - melyek távirányítással repülnek és ölnek - az önrendelkezésű fegyverek önmaguk keresik és támadják meg a célpontokat. A nukleáris fegyverekkel szemben olyan nyersanyagokból állíthatók össze, melyek minden jelentősebb katonai hatalom számára elérhetők, leegyszerűsítve a tömeggyártást.

Az önrendelkezésű fegyverek csökkenthetik a katonai áldozatokat azáltal, hogy nem kell embereket vezényelni a harcterekre, ugyanakkor csökkenti a csatába bocsátkozási küszöböt. "Ha bármelyik nagy katonai hatalom elindul az MI fegyverfejlesztéssel, gyakorlatilag elkerülhetetlenné válik egy globális fegyverkezési verseny. Ennek a technológiai pályának a végpontja pedig egyértelmű, az önrendelkezésű fegyverek lesznek a holnap Kalasnyikovjai" - idézi a levelet a New York Times.

Hangsúlyozták, hogy nem az emberek által irányított harci drónok miatt aggódnak, hanem azért, mert az önálló fegyverrendszerek könnyen a terroristák és a diktátorok kezeibe kerülhetnek. A bizonyos kritériumok alapján embereket kereső és megölő robotok egyaránt alkalmasak a célzott merényletek és az etikai tisztogatások végrehajtására. Az aláírók végül kifejtették, hogy ők nem vesznek részt ilyen rendszerek megalkotásában.

Elon Musk, a SpaceX feje már korábban is felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia veszélyeire, az emberiség legnagyobb veszélyforrásának titulálva. Hawking szerint az MI fejlesztés lehet az emberiség történetének legnagyobb eseménye, ugyanakkor akár az utolsó is egyben. A levél szerint a mesterséges intelligenciában "hatalmas potenciál rejlik, melyet sokféleképpen kamatoztathat az emberiség". A támogatók a betegségek elleni harcban, a mentőakciókban, vagy akár a szegénység enyhítésében is számítanak az MI-re, a katonai alkalmazások azonban beárnyékolják az egész területet.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 639 megtekintés

Videó: 48 291 212 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919893

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh