Ismét itt az ősz, a szüret és a borkészítés időszaka. A szüreti felvonulások és szüreti bálok mellett évről évre előfordulnak mustgáz okozta balesetek, halálesetek.

A kipréselt szőlőlé erjedése során a folyamatosan újratermelődő mustgáz áldozatokat is szedhet a borospincékben és a bortárolókban egyaránt. A must erjedésekor szén-dioxid szabadul fel, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. Belélegezve halált is okozhat. Mivel a levegőnél nehezebb, így a helyiség alsó részét tölti meg először, majd egyre feljebb emelkedik, és kiszorítja az éltető levegőt. Amíg az erjedés tart, mindig kellő elővigyázatossággal járjunk el, gondoskodjunk a pince, helyiség rendszeres szellőztetéséről.

A tragédiák megelőzhetőek a régi, bevált módszer alkalmazásával: úgy tanácsos lemenni a pincébe, hogy magunk előtt égő gyertyát tartunk minél jobban a padlószinthez közelítve. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Felhívjuk a figyelmet még arra is, hogy mustgáz mérgezést szenvedő, eszméletet vesztett ember mentését csak kellő óvatossággal, körültekintően lehet elvégezni. Ha ugyanis a másik segítségére siető ember lehajol, belélegzi a gázt, előfordulhat, hogy maga is áldozatul esik.

Amennyiben ilyen balesetet észlelnek, akkor azonnal tárcsázzák és kérjenek segítséget az illetékes tűzoltóságtól a 105-ös vagy a 112-es telefonszámon.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 652 573 megtekintés

Videó: 39 593 785 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5962172

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh