Körtvélyesi László fotóművész, fotográfus organikus témájú képeiből nyílik tárlat augusztus 25-én a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A több mint ötven éve aktív alkotó utoljára hét éve mutatta be fotóit önálló kiállítás keretében.

Az eredetileg erdészeti-vadászati technikumi végzettségű Körtvélyesi László az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy a kiállítás ars poeticája a "hajolj közelebb, nézz a szemembe, fényképezz le, vigyél magaddal és mutass meg másoknak" gondolatai köré rendeződik.   

"A kövekben, a patakokban, az évszakok változásában, a körülöttünk lévő mikrovilágban olyan gyönyörűséges értékek lakoznak, amelyeket észre kell venni" - fogalmazott.   

A tárlaton a közönség egyebek mellett átvilágított termésekről, különleges formájú gyümölcsökről és bomlófélben lévő falevelekről láthat kisméretű, 18-szor 24 centiméteres képeket, amelyekhez - mint a fotóművész rámutatott - "garantáltan közelebb kell hajolni".   

Körtvélyesi László kifejtette: az alkotások méretéből fakadóan a kiállított fotókat egyszerre csak egy ember tudja szemlélni, így "kényszeríti rá" a nézőt, hogy rászánja azokra az időt.   

Hozzátette: a túlnyomó többségben néhány négyzetméteren, "a lehető legegyszerűbb technológiával" készült képek esetében nem alkalmazta a fotográfia - mint fogalmazott - "jelenleg divatos" utómunkálatait.   

Körtvélyesi László, becenevén Körte 1948-ban született Mosonmagyaróváron, szabadúszó fotográfus, 1992-től tanított a Janus Pannonius Tudományegyetem, később a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán gyakorlati fotográfiát. Az 1970-es évektől kezdve a polgári légi fotózás magyarországi újjáélesztésének egyik központi alakja, úttörője volt, emellett több mint harminc éve fényképezi a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Balett előadásait a társulatok hivatalos fotósaként.   

Az Artportal művészlexikonjának ismertetése a Mecseki Fotóklub tagja, fotózta a siklósi művésztelep életét, munkáit, aktfotóiról ismert szélesebb körben, de készít műtárgyfotókat, reklámfelvételeket, pécsi városképeket földről és levegőből egyaránt. Hosszú ideje dokumentálja a magyarországi németek, újabban a baranyai horvátok életét, szokásait, népviseletét. Az e témában eddig megjelent köteteken túl továbbiakat is tervez kiadatni a jövőben.

Forrás: MTI

Fotók: Körtvélyesi László Facebook

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 811 020 megtekintés

Videó: 47 976 052 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888168

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh