Komló Város Önkormányzata és a Komlói Erdélyi Kör Tisztelettel meghívja október 6-án, kedden 17.00 órára a 48-as Téri kopjafához, ahol a haza hű fiaira, az Aradi Vértanúkra emlékezünk.

Ünnepi beszédet mond Prof. Andrásfalvy Bertalan Néprajzkutató, Egyetemi Tanár.

Zenés, irodalmi összeállítást mutatnak be a Kodály Zoltán Ének-Zenei Katolikus Általános Iskola 5. osztályos diákjai.

Az 1848-1849-es szabadságharc leverését kegyetlen megtorlás követte. Elsőként gróf Batthyány Lajos volt miniszterelnök perére került sor. Az 1848 őszén lemondott Batthyányt kötél általi halálra ítélték, az ítéletet Haynau 1849. október 5-én erősítette meg.

Aradon szeptember 26-án ítélték halálra a 13 tábornokot felségsértés és lázadás miatt.

A kivégzéseket az 1848-as elbukott október 6-i, bécsi felkelés évfordulójára időzítették. Batthyány végül kivégzőosztag elé került, utolsó szavaival is a hazát éltette. Kivégzésének színhelyén ma a Batthyány örökmécses, a szabadság szimbóluma emlékeztet a véres eseményre.

Aradon végezték ki Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt.

A holttesteket figyelmeztetésül estig az akasztófán hagyták. Az intézkedés az ellenkezőjét érte el: a helyszín valóságos zarándokhely lett.

A szabadságharc leverése után ötszáz halálos ítéletet hoztak, ebből száz körülit hajtottak végre.

A magyar kormány 2001. november 24-én nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. Minden évben félárbocra eresztik a nemzeti zászlót, a középületeken pedig gyászlobogó hirdeti a gyász napját.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 680 452 megtekintés

Videó: 48 891 280 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7021509

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh