Az úgynevezett kisszerszámos halászatot bemutató kiállítás nyílik meg csütörtökön a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Természettudományi Múzeumában - közölte a kulturális intézmény kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Karó közt a potyka - Kisszerszámos halászat elnevezésű tárlat látogatói a többi között a rekesztő, borító, szigonyos, hurokvető halászattal is megismerkedhetnek.   

A JPM felidézte, hogy az értékesebb "halászóvizek" már a középkorban földesúri tulajdonba kerültek, de a kevésbé értékes vízfelületeken még sokáig fennmaradt a szabad halászat lehetősége. A "paraszthalászok", akik csak kiegészítő foglalkozásként űzték a mesterséget, főleg télen és tavasszal - a mezőgazdasági munkák szünetében - jártak halért. A 16-17. században a "köteles halak" - a tokfélék és a harcsa - főúri eledelnek számítottak, míg a "tömegzsákmányból" tartósított halat fogyasztották a jobbágyok, katonák és cselédek.

A halat akkoriban sütötték, főzték, szárították, füstölték és sózták - ismertette az írásos összegzés, amely arra is kitért, hogy halászlé készítésének specialistái a halászok voltak, tőlük került a hungarikummá vált étel a polgári konyhákba. A 19. századra a táplálkozáskultúrában is megmutatkozott a folyószabályozások és mocsárlecsapolások hatása: a korábban halbőségéről híres magyar vizek halállománya jelentősen lecsökkent - olvasható a közleményben.

A tárlat január 27-éig látogatható.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 80 145 356 megtekintés

Videó: 52 660 860 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7535489

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh