Perzsa leopárd egyeddel gazdagodott a pécsi állatkert: a Sara nevű, hároméves nőstény a már a mecsekoldali vadasparkban élő nyolc éves Taian elnevezésű hím társa lesz.

Pap Zsuzsanna, az intézmény gyűjteményi és nevelési vezetője pénteken újságíróknak elmondta, hogy a létesítmény új lakója csehországi Dvur Kralove állatkertjéből érkezett Pécsre az Európai Fajfenntartó Tenyészprogram (EEP) keretében. A program a tagállatkertek populációjának növekedését segíti elő - olvasható az MTI-hez eljuttatott írásos összegzésben.      

Az EEP - mint írták - komoly hangsúlyt helyez a genetikai és demográfiai koordinációra, valamint a különböző állategészségügyi és -tartási módszerek összehangolására. Mint Pap Zsuzsanna beszámolt róla, mintegy 30 napot szánnak arra, hogy az állatok rácson keresztül megismerkedjenek egymással, és reményeik szerint a jövőben a mindkét perzsa leopárd egyszerre használja majd a kifutót. Az állatot a sajtóeseményen egyelőre bemutatni nem tudták, mivel Sara csütörtök esti megérkezése óta nem volt hajlandó magától kijönni a szállítására szolgáló dobozból.

A közmédia érdeklődésére Pap Zsuzsanna közölte, a leopárdok esetleges szaporításáról az EEP-tagság miatt a pécsi állatkert erről önállóan nem is dönthet, így egyelőre nem várnak szaporulatot a két egyedtől.   

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárdok - vagy más néven párducok - legnagyobbra növő alfaja. Irán, Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb mint kétezer egyedre becsülik. A világ állatkertjeiben mintegy 160 perzsa leopárd él, közülük valamivel több mint száz az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott tenyészprogramban részt vevő állatkertek lakója. Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal. Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 692 609 megtekintés

Videó: 48 905 252 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023267

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh