Két nemzet, egy kamera címmel nyílt közös fotókiállítása hét magyar és hét török, főként amatőr alkotónak hétfő este Isztambul szívében.

A szabadtéri tárlat, amelynek megnyitóján több száz ember vett részt, a forgalmas Taksim téren, a Marmara Hotel előtti területen kapott helyet. A kiállítás Pécs és a török metropolisz egyik történelmi városrésze, Beyoglu szépségeit mutatja be.   

Hétfőn Pécs megyei jogú városa és Beyoglu mint isztambuli kerület testvérvárosi megállapodást kötött. Kiss Gábor ankarai magyar nagykövet a rendezvényen rámutatott: a fotósok nemcsak szemükkel, hanem szívükkel is szemlélték a felkeresett helyszíneket, így noha a megörökített pillanatok csak apró mozaikoknak tűnnek, a válogatás komoly művészi értéket képez, méltó módon hozzájárulva egymás országainak, kultúrájának még alaposabb megismeréséhez.   

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az MTI-nek telefonon elmondta: sok kiállított felvételen Pécs török kori emlékei szerepelnek, mindenekelőtt Gázi Kászim pasa dzsámija, amely napjainkban katolikus templom. Más fényképen Zsolnay-kerámiákkal díszített középületeket, templombelsőket vagy éppen utcai pillanatokat ábrázolnak. A polgármester elmondta: az utóbbi években rendszeresen vendégei voltak beyoglui fesztiváloknak, ahonnan szintén érkeztek művészek és kiállítók Pécsre.   

Páva Zsolt hangsúlyozta: Pécsnek az a célja, hogy a török turisták kiemelten kezeljék a várost magyarországi látogatásuk alkalmával. Pécstől 30 kilométerre, Szigetváron, hamarosan befejeződik a híres oszmán szultán, I. Szulejmán síremlékének a feltárása, és szerinte ez olyan lökést adhat a magyarországi idegenforgalomnak, amely Pécset is érinti.   

Ahmet Misbah Demircan, Beyoglu polgármestere az MTI-nek ugyancsak telefonon nyilatkozva kiemelte: a két ország közötti történelmi barátság mélységét mutatja az is, hogy a mostani kiállítás a Taksim téren kapott helyet. A testvérvárosi megállapodás azt szolgálja, hogy Beyoglu és Pécs közeledjen egymáshoz a gazdaságot, az oktatást, a társadalmat, a kultúrát vagy akár az építészetet illetően. Beyoglu annak is figyelmet szentel, hogy saját sikerprojektjeiből levont tapasztalatait megossza testvérvárosaival. Budapesten túl Pécset is jobban meg kell ismertetni az isztambuliakkal - mondta.

A Két nemzet, egy kamera című kiállítássorozat létrehozását 2016-ban Magyarország ankarai nagykövetsége kezdeményezte. A cél akkor a magyar és a török főváros, Ankara és Budapest együttes bemutatása volt. Az első fotóválogatást 2016 őszén Ankarában, majd 2017 tavaszán Budapesten állították ki. 2017 szeptemberében Pécsen mutatták be a Pécsről és Beyogluról készült fényképeket. A tárlatok anyagából albumok is készültek. A projekt a magyar és a török külügyminisztériumok fővédnökségével indult útjára. A korábbiakhoz hasonlóan a beyoglui kiállításnak is a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) volt az egyik kiemelt támogatója.   

A hétfő este megnyílt tárlat két héten át látható.

Forrás: MTI, Szerémy Tamás

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 093 345 megtekintés

Videó: 48 320 977 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923658

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh