Összefügghet a levegő magas nitrogén-dioxid-szintje az új koronavírus okozta magas elhalálozással - derítették ki a halle-wittenbegi Luther Márton Egyetem kutatói, akiknek tanulmánya először támasztja alá konkrét adatokkal ezt a feltételezett kapcsolatot.

A Science of the Total Environment című tanulmányukban a német kutatók  műholdas légszennyezettségi és légáramlási adatokat vetettek össze a Covid-19-betegség elhalálozási adataival, és kimutatták, hogy azokban a térségekben, ahol állandóan magas a légszennyezés szintje, jelentősen magasabb az új koronavírus okozta elhalálozás, mint más térségekben.   

A légszennyező nitrogén-dioxid károsítja az ember légzőszerveit. Régóta köztudott hogy sokféle légzőszervi és szív-érrendszeri betegséget okoz. "Mivel az új koronavírus a légzőszervet támadja meg, ésszerű feltételezni, hogy összefüggés lehet a légszennyezés és a betegség okozta halálozási arány között" - magyarázta Yaron Ogen, az egyetem Geotudományi és Földrajzi Intézetének munkatársa.   

A kutatók három adathalmazt használtak: az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel 5P műholdja által mért regionális nitrogén-dioxid-szennyezés szintjét, a műhold folyamatosan figyeli ugyanis a légszennyezést a Földön. Ezen adat alapján azonosították azokat a térségeket, ahol magas és tartós a nitrogén-dioxid-szennyezés.    

"Még a koronavírus-járvány európai kitörése előtti, januári és a februári értékeket néztem meg" - mondta Ogen, aki ezeket az adatokat összevetette az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal légáramlási adataival. Ha van légmozgás, a föld közeli szennyező anyagok szétoszlanak, ha nincs, a szennyező anyagok a föld közelében maradnak, és az emberek belélegzik nagy mennyiségben, ami egészségi problémákhoz vezethet - olvasható az egyetem közleményében.   

Ezeket az adatokat felhasználva azonosították a kutatók azokat a helyeket világszerte, ahol a legnagyobb a légszennyezettség szintje és a legcsekélyebb a légmozgás, majd összehasonlították a Covid-19-betegség elhalálozási adataival, különösen Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország esetében.   

"Ha megnézzük Észak-Olaszországot, Madrid térségét és a kínai Hopej tartományt például, valami közös bennük: hegyek veszik körül őket. Ez még valószínűbbé teszi azt, hogy a levegő ezekben a térségekben stabil, a légszennyezettség szintje magas" - magyarázta Ogen.   

A kutatók feltételezik, hogy az állandó légszennyezés az adott térségekben élő emberek rosszabb egészségi állapotához vezethet, ami különösen fogékonnyá tette őket a vírusra.   

"A kutatás csak az első jelzés arra, hogy kapcsolat lehet a légszennyezés szintje, a légáramlás és a járvány súlyossága között. Ezt az összefüggés más térségekre is vizsgálni kell, és szélesebb összefüggésbe kell helyezni" - tette hozzá.

Forrás: MTI / phys.org / esa.int

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 060 768 megtekintés

Videó: 48 279 979 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918633

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh