Megkezdődött a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, az úgynevezett CAR-T kezelés szakmai feltételeinek kialakítása, az új terápia egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lehet eredményes - tájékoztatta a projektben részt vevő Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet csütörtökön az MTI-t.

Az Európai Unió támogatásából a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló kétéves projekt célja, hogy a CAR-T technológiához szükséges eszközök és szakmai tudás hamarosan Magyarországon is rendelkezésre álljon.  

Azt írták, a CAR-T kezelés a sejtterápiát és az immunterápiát ötvöző innovatív eljárás, amely bizonyos hematológiai daganatos betegségek kezelésében - így a gyermekkori akut limfoblasztos leukémia és a felnőttkori diffúz nagy B-sejtes limfóma kórképek kezelésében - eredményesen alkalmazható. Az eljárás során a kezelést végző orvosszakmai és kutatócsoport a betegek saját immunsejtjeit "vértezi fel" daganatfelismerő és daganatsejt-pusztító tulajdonságokkal.  

Első lépésként a szakemberek speciális eljárással immunsejteket nyernek a betegtől. Ezután a kinyert sejtek genetikai állományának módosításával képessé teszik azokat a daganatos sejtek felismerésére és elpusztítására. A génmódosítással előállított immunsejtek a kezelés elnevezését adó CAR-T sejtek, melyek a beteg vérkeringésébe infúzión keresztül visszajuttatva hatékonyan képesek felvenni a harcot a daganatsejtekkel.  

A közlés szerint a világszínvonalú terápiás eljáráshoz speciális eszközökkel felszerelt laboratórium és magas szintű szakmai ismeretek szükségesek. A nemzetközi együttműködésben most induló, "Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései" elnevezésű program célja, hogy az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet terápiás palettája bővüljön, és lehetőség nyílhasson a legkorszerűbb sejtterápiás kezelések, ezen belül a CAR-T kezelés bevezetésére és alkalmazására az onkohematológiai betegek ellátásában.  

A kétéves, csaknem 1,3 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő uniós támogatásból nem csupán a CAR-T technológiához szükséges high-tech laboratórium felállítása történik meg, hanem a kezeléshez szükséges tudományos szakismeretek megszerzése és hazai adaptálása, valamint a helyes sejtelőállítási gyakorlat elsajátítása is.  

Magyarországon a sejtterápiás lehetőségek még csak korlátozottan állnak rendelkezésre, jelenleg a CAR-T kezelés még nem elérhető. Az intézmény célja, hogy a hagyományos kezeléssel nem gyógyítható, hematológiai daganatos betegségben szenvedők a közeli jövőben hozzájuthassanak ehhez a - gyógyulási esélyeiket növelő - innovatív, személyre szabott terápiához.

Forrás: MTI