Elkészült a sötét anyag legnagyobb és legrészletesebb térképe. Az eredmények meglepték a tudósokat, ugyanis az anyag sokkal egyenletesebbnek és kiterjedtebbnek tűnik, mint azt a korábbi elméletek alapján vélték.

A DES (Dark Energy Survey Collaboration) tudományos projekt megfigyelései úgy tűnik eltérnek Einstein általános relativitáselméletétől, ezáltal új rejtély elé állítják a tudósokat - olvasható a BBC hírportálján.    

Bár az univerzum anyagának 84,5 százalékát alkotja a sötétanyag, a kutatók csak közvetett bizonyítékokat találtak létezésére. Nyilvánvalóan ez az anyag tartja össze a galaxisokat, amelyek forgó mozgásuk miatt gyakorlatilag szétrepülnének: plusz tömeget ad nekik. A sötét anyag valószínűleg ötször gyakoribb, mint a normál anyag, de nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető.   

Jelenlétére a tudósok az alapján tudnak következtetni, ahogy a távoli csillagok fényét eltorzítja. Minél nagyobb a torzítás, annál nagyobb a sötét anyag sűrűsége.    

Niall Jeffrey, az École Normale Supérieure, az egyik legrangosabb francia felsőoktatási intézmény kutatója, a térkép egyik összeállítója szerint az eredmény "valódi probléma" a fizikusok számára.    

"Ha ez az eltérés igaz, akkor talán Einstein tévedett. Azt gondolhatnánk, hogy ez egy rossz dolog, hogy talán a fizika hibás. De egy fizikus számára ez rendkívül izgalmas. Azt jelenti, valami új dolgot tudhatunk meg arról, milyen valójában az univerzum" - mondta a szakértő.    

A chilei Victor M Blanco teleszkóp segítségével a kutatócsoport százmillió galaxist elemzett a tanulmány elkészítéséhez.    

A térkép megmutatja, hogyan terjed szét a fekete anyag az univerzumban. A sötét területek a semmi hatalmas régiói, ahol másként működhetnek a fizika törvényei, a világos területeken koncentrálódik a sötét anyag. Közepükben vannak a galaxisok, például a Tejútrendszer.    

Jeffrey szerint a térkép egyértelműen megmutatja, hogy a galaxisok egy nagyobb, láthatatlan szerkezet részei. "Az emberiség történetében még senki nem volt képes ilyen mértékben kitekinteni az űrbe és meglátni, hogy hol van a sötét anyag" - hangsúlyozta.    

Az új térkép azonban nem pontosan azt mutatta, amire a csillagászok számítottak. A Planck, az Európai Űrügynökség (ESA) mérései alapján pontos elképzelésük volt a sötét anyag kiterjedéséről 350 ezer évvel az ősrobbanás után. A Planck a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás azóta mérhető jelenlétét rögzítette.    

Einstein elméletét használva a szakértők kifejlesztettek egy modellt annak kiszámítására, hogyan szóródhatott szét a következő 13,8 milliárd év alatt az anyag. A mostani megfigyelések azonban néhány százalékkal eltérnek ettől, ezek szerint az anyag "túl egyenletesen" oszlik el.    

A DES hét ország 25 intézménye több mint 400 szakértőjének együttműködése.

Forrás: MTI / bbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 839 megtekintés

Videó: 48 302 551 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921010

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh