A műholdas képalkotó technológia a földi ökoszisztémák mind ez idáig példátlan napi globális lefedettségét biztosítja.

Az ABB 30 millió dolláros megrendelés keretében olyan következő generációs műholdas képalkotó technológián dolgozik, amely közel valós időben képes észlelni a környezeti változásokat. Ennek eredményeként a globális technológiai vállalat spekrofotometriás képalkotó rendszereket fog szállítani egy kanadai adatelemző és analitikai cég, az EarthDailyAnalytics részére. Ez az eddigi legnagyobb összegű megrendelés, ami űrkutatással foglalkozó magánvállalkozásoktól érkezett.

Az ABB technológiájával felszerelt műholdakat 2023-tól kezdik pályára állítani, ami a földi ökoszisztémák mind ez idáig példátlan napi globális lefedettségét biztosítja majd. Ezeket a rendszereket 10 Föld körül keringő műholdon fogják elhelyezni (köztük egy orbitális pályán mozgó tartalék műholdon is). A technológia segítségével készülő kiváló minőségű képek közel valós idejű információkat biztosítanak majd a világszerte megfigyelhető természetes és ember által okozott változásokról.

A spektrofotometriás-képalkotó rendszerek meghatározott hullámhossz tartományon belül, széles spektrumban rögzítik az adatokat, így az EarthDailyConstellation műholdhálózat 22 spektrális sávban, akár ötméteres felbontásban is képes lesz kiváló minőségű képeket készíteni. A kiváló képminőséget és a gazdag spektrális sávdiverzitást napi globális lefedettség mellett biztosítja a vállalat, ami eddig nem volt megvalósítható.

Az ABB műholdhálózatra telepített technológiája folyamatosan készíti majd a képeket bolygónk szárazföldi, illetve nagy kiterjedésű, tengerrel borított területeiről, miközben a műholdak a Föld körül keringenek. Az EDA mesterséges intelligencia alapú analitikai rendszere ezután feldolgozza a változásokat rögzítő képekről nyert adatokat és ezekből olyan, a reagálásra lehetőséget biztosító adatsorokat generál, amelyek fontos információkat hordoznak a Föld ökorendszereinek állapotáról, valamint a klímaváltozás hatásairól és folyamatáról.

Azon túl, hogy ezek a mérések információkkal látnak el minket az éghajlatváltozásról, a növények egészségi állapotának nyomon követésétől az erdőtüzek terjedésének előrejelzéséig tudósaink segítségére lehetnek a világ előtt álló legsúlyosabb kihívások kezelésében. Az összegyűjtött adatok értékes információkkal szolgálnak, ami lehetővé teszi a környezet védelmében tett lépések támogatását, ezen belül annak megóvását és a fenntartható erőforrás-gazdálkodást.

A projekt megvalósítása során az ABB a nagy teljesítményű adatfeldolgozó elektronika űrinformatikai megoldásainak szakértőjével, a Xiphos Systems Corporationnel, valamint az EarthDailyConstellation űrinfrastruktúra-szolgáltatójával, a LoftOrbitallal fog együttműködni.

A 2022-es év az ABB orbitális pályán mozgó optikai berendezéseinek 100 éve megbízható működését jelöli, melyek alapvetően járulnak hozzá világszerte az űrügynökségek kiemelt küldetéseinek megvalósításához. Az ABB mérési és analitikai divízióján belül működő űrkutatási csoport a világűrbe telepített mérési képességek fejlesztésére szakosodott, így tevékenysége a napi időjárás-előrejelzésektől kezdve az üvegházhatású gázok légköri mennyiségének pontos nyomon követésén át az erős károsanyag-kibocsátók észleléséig a legváltozatosabb területeket fedi le.

A vállalat világszínvonalú spektrofotometriás képalkotó technológiája az ipari elemző megoldások terén szerzett gazdag szakmai ismereteik és az űrprogramok megvalósításának két évtizede alatt felhalmozott tapasztalataik eredménye.

Forrás: computerworld.hu / new.abb.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 378 995 megtekintés

Videó: 43 677 753 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6204483

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh