A svájci hadsereg felett újra sötét felhők gyülekeznek. A „Svájc hadsereg nélkül” elnevezésű csoportosulás (GSoA - Group for a Switzerland without Army) azért kampányol, hogy 2013-ban népszavazást tartsanak az ország teljes lefegyverzéséről.

A pacifisták legfőbb érvei: elég a svájci hálószobák arzenállá való átalakításából és mivel már nincs hidegháború, nincs semmi értelme az ország férfilakosságának a felfegyverzésére.

Svájc Európa egyik olyan állama, ahol a hadkötelezettség még érvényben van. Minden 20 és 30 év közötti férfinak kötelező (a nők választhatnak) 260 nap katonai szolgálat. Még a 2004-es reform után is, amely kevesebb, mint felére csökkentette az ország katonaságának számát, Svájc maradt az egyik leginkább katonai állam Európában. Jelenleg a hadseregben 200 ezer katona szolgál 7,7 milliós összlakosság mellett.

A svájci hadsereg tulajdonképpen egy, a háborúra mindig kész népi rendőrség. A svájciak kezében ma 2,5 millió fegyver van. Ebből 1,7 millió automata gépfegyver, amelyeket kiosztanak a katonáknak és a tartalékosoknak, akik ezeket otthon tárolják.

Ahhoz, hogy ki lehessen írni a népszavazást, az európai demokratikus államokban 100 ezer aláírásra van szükség. A „Svájc hadsereg nélkül” elnevezésű csoportosulásnak már kétszer is sikerült a kérdést népszavazásra vinnie – 1989-ben és 2001-ben –, de akkor a lakosság többsége ellenezte a felvetést. Azonban mindegyik népszavazás után a kormány reformokat vezetett be a hadsereg létszámának csökkentésére.

A sorozott hadseregre egyelőre még szükség van és senki sem akar megválni tőle – mondja a szakértő Ivan Konovalov.

Mindenki elismeri, még más európai országok katonái is, hogy most egy nagyon komoly problémával küzdenek. Még az önkéntes hadsereg sem tud olyan magas fizetést biztosítani egy fiatal számára, amelyet a multicégek. Így ők egyáltalán nem akarnak katonai szolgálatba állni.

A „likvidátorokat” most már támogatják a svájci vállalatok és bankok vezetői is, akik megelégelték, hogy évente 9 hónapra elengedjék alkalmazottaikat. Különösen a jelenlegi pénzügyi válságban. A svájciak évente mintegy 3 milliárd dollárt költenek a hadseregre.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 928 491 megtekintés

Videó: 49 087 589 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057874

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh