Francia Polinézia úttörő a mélytengeri víz felhasználásában. „A tengervizes légkondicionáló rendszer sikerének legjobb bizonyítéka, hogy most építjük a másodikat Tetiaroaban, Marlon Brando atolljában új hotelünk számára" - nyilatkozta Richard Bailey, a Pacific Beachcomber szálloda cég elnöke. Az ötlet, hogy mélytengeri vizet lehet felhasználni klimatizáló rendszerhez, nem új, első ipari szintű alkalmazása 2006-ban kezdődött a Bora Bora-i Intercontinental Hotelben és hasonló rendszerek léteztek már korábban is észak-amerikai tavak partján, de a víz ott sokkal hidegebb és nem szükséges olyan mélyre lemenni, mint az óceánban.

„Az első, aki erről a technikáról beszélt nekem, maga Marlon Brando volt”- mondta Bailey.

Az amerikai színészt, aki 1966-ban vásárolta meg Tahiti mellett Tetiaroa atollt, érdekelték azok a kísérletek, amelyeket Hawaiiban folytattak a mélytengeri víz felhasználásával. A kutatók, miközben megpróbáltak bonyolult és drága eszközöket készíteni, amivel áramot akartak termelni a tengervíz felszíne és mélye közötti hőmérséklet különbségből, rájöttek, hogy a légkondicionálásra egy nagyon egyszerű és nagyon hatékony rendszer is funkcionálhat. Ahelyett, hogy a klasszikus légkondicionáló forgatására próbálnának energiát termelni, könnyebb felhozni a mélyből a hideg vizet, amely lehűti azt az édesvizes csőhálózatot, amely behálózza az épületeket.

A rendszerből a szigeten egy 40 cm átmérőjű pvc cső látható, amely egy meredek szikláról ér le a tengerbe 930 mélységbe, ahol a víz 3 fokos. A hideg víz szifoneffektussal magától feljön a felszínre, és ott elég egy cipős doboz nagyságú kis elektromos szivattyú, hogy a víz feljusson az épületbe.

A már felhasznált tengervizet 12 fokosra állítják be, mielőtt visszavezetik a tengerbe 60 méter mélyre, ahol a hőmérséklet éppen 12 fok, hogy ne zavarja meg a tenger természetes állapotát. Beszámítva a szivattyúhoz és a ventilátorokhoz szükséges áramot is, ezzel meg lehet takarítani a hagyományos légkondicionáló által elhasznált energia 90 %-át, ami megfelel 2,5 millió liter tüzelő anyagnak évente. Ezenkívül ez a rendszer szükségtelenné teszi a klímára nagyon ártalmas hűtő gázok alkalmazását.

A polinéziai siker után az egész világon születnek ilyen típusú programok, ami azért is vonzó, mert a tapasztalat szerint 7 éven belül megtérül a beruházás. Az egyetlen szükséges feltétel a hirtelen mélyülő víz, ahol hamar le lehet érni a nagyon hideg vízrétegekhez. Ezért a Seychelles és a Maldiv-szigeteknél, például, nem alkalmazható.

Forrás: Aiolus News/Energiacentrum.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 720 999 megtekintés

Videó: 48 932 071 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028339

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh