A béke és a találékonyság ellentétének példáját emlegetik egy régi híres filmben, A harmadik emberben, amikor az egyik főszereplő arról beszél, hogy míg a háborúk dúlta Európa nagy részében nagy találmányok egész sora született, a több száz éve békés Svájc mindössze a kakukkos órát mondhatja magáénak. E kissé sarkos véleményt tovább enyhítheti az a fenntarthatóságunk szempontjából nem elhanyagolható tény, hogy a helvétek országa hamarosan eljut az italpalackok és dobozok teljes újrahasznosításáig.

A műanyag-, és üvegpalackok, valamint az alumíniumból készült italos dobosok reciklálása a svájci szövetségi környezeti hivatal adatai szerint 2011-ben elérte a 92%-ot. Összesen 315.383 tonnát gyűjtöttek össze belőle, az üveg 94, az alumínium 91, a műanyag-palackok szintén 91%-át sikerült újrahasznosítani.

E sikerhez persze az is kellett, hogy Svájcban már hosszú évek óta nagy gondot fordítanak a szelektív hulladékgyűjtésre, és a lakosság környezettudatossá nevelésére, amelyben intézmények, helyi hatóságok és civil szervezetek egyaránt részt vesznek. Ennek jele az is, hogy manapság az országban már csak elvétve lehet látni nyilvános helyen elszórt üres italos palackokat.

Forrás: Aiolus News/Energiacentrum.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 826 931 megtekintés

Videó: 49 873 712 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7136283

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh