Egy új kutatás szerint különbözően működnek a férfiak és a nők agyának látóközpontjai. A férfiak érzékenyebbek az apró részletekre és a gyorsan mozgó stimulusokra, míg a nők jobbak a színek megkülönböztetésében.

Az agykéregben, különösen a a képek feldolgozásáért felelős vizuális kéregben magas a férfi nemi hormon, az androgén receptorok koncentrációja. Az androgének felelősek a vizuális kéreg neuronjainak fejlődéséért is az embriógenezis, az embrió kifejlődésének időszaka alatt, ami azt eredményezi, hogy a férfiak 25 százalékkal több ilyen agysejttel rendelkeznek, mint a nők.

A New York Városi Egyetem kutatói 16 év fölötti férfiak és nők látását hasonlították össze. Minden jelentkező normális színlátással és látásélességgel rendelkezett. Amikor megkérték a jelentkezőket, hogy írják le az eléjük tárt színeket, egyértelművé vált, hogy a férfiak színlátása el van tolódva, valamivel hosszabb hullámhosszra van szükségük ugyanannak az árnyalatnak az észlelésére, mint a nőknek. A férfiaknál nagyobb volt az a tartomány a színskála közepén, amelyben kevésbé tudták megkülönböztetni a színeket.

A kísérlet második felében a látás kontrasztérzékenységi funkcióit (CSF) világos és sötét vonalakat ábrázoló képekkel mérték. A vonalak vízszintesen, vagy függőlegesen helyezkedtek el, a kísérletben résztvevőknek kellett kiválasztaniuk, melyiket látják miközben a vonalak távolsága is változott. A kutatók különböző sebességekkel kezdték váltogatni a képeket, melyek egyre inkább vibrálónak tűntek. A csapat azt vette észre, hogy a mérsékelt sebességű képváltások során mindkét nem hajlamos figyelmen kívül hagyni az egymáshoz közel elhelyezkedő vonalakat. Amikor a képváltások felgyorsultak, ugyancsak mindkét nemnek nehézségeket okozott a képeken látható vonalak vastagságának megállapítása, összességében azonban a férfiak mindkét szempontból jobban teljesítettek az egyre gyorsabban változó képekkel.

"Ahogy azt más érzékeknél, mint a látásnál vagy a szaglásnál is megfigyelhető, észlelhető nemi különbségek vannak a férfiak és a nők látásában. Az általunk mért látási elemeket a talamikus agysejtek adott sorozatai által az elsődleges vizuális kéregbe bevitt inputjai határozzák meg. Úgy véljük, hogy mivel ezeket a neuronokat a kéreg vezérli a embriógenezis során, a tesztoszteron nagy szerepet játszik, különböző kapcsolódásokhoz vezetve a férfiaknál és a nőknél. A különbséget előidéző evolúciós vezérlő erő nem egyértelmű" - összegezte tapasztalataikat a tanulmány vezetője, Israel Abramov professzor.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 136 463 megtekintés

Videó: 38 406 566 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5886272

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh