Nem akar lemaradni Európa mögött, sőt, bizonyos szempontból túl is teljesítené az EU-t az Amerikai Egyesült Államok, amely új megfigyelési technikák kifejlesztését támogatja.

Az amerikai kormány finanszírozza a Carnegie Mellon Egyetemen annak a kutatócsoportnak a munkáját, amely új ellenőrzési technikákat dolgoz ki. Az elképzelések alapján a jövőben a szoftverek előre jeleznék, hogy ha valaki feltűnően viselkedik vagy valami törvénytelen dolog elkövetésére készül. Ezt egészítené ki az automatikus videomegfigyelés, amely szintén emberi beavatkozás és irányítás nélkül valósulna meg. A kifejlesztett rendszereket és megoldásokat egyaránt alkalmaznák a polgári területeken és a fegyveres erőknél.

A projektet a Semantic Technology for Intelligence, Defense nevű washingtoni biztonságtechnikai konferencián Alessandro Oltramari mutatta be. A kutató kiemelte: a térfigyelő kamerák a jövőben annyira fejlettek lesznek, hogy ki tudják majd szűrni a buszállomásokon vagy a repülőtereken feltűnően viselkedő személyeket és csoportokat. "A rendszerünk célja az abnormális viselkedés felderítése" - hangsúlyozta a szakember. Oltramari csoportja emellett egy "kognitív gépet" akar építeni, amely különböző szabályok alapján felismeri, hogy miként reagálnak az emberek vagy objektumok bizonyos dolgokra. Képes lesz előrejelezni azt is, hogy a személyek vagy tárgyak merre fognak mozogni a jövőben.

Az Európai Unióban is létezik egy hasonló program, amelynek neve Intelligent Information System Supporting Observation, Searching and Detection for Security of Citizens in Urban Environment (INDECT) és amelyben 17 európai vállalat és intézmény, valamint a lengyel rendőrség vesz részt, a koordinátora hivatalosan Lengyelország. A program keretében a szakemberek internetellenőrzési technológiákat és a jelenlegieknél hatékonyabb térfigyelő rendszereket fejlesztenek ki. Szóba került, hogy robotrepülőgépek járőröznének a városok felett. 2010 májusában pedig kiszivárgott egy ütemterv arról, hogy az Európai Unió az ellenőrzési technológiák mely kombinációjával (ujjlenyomat-tesztek, arc-, fülkagyló-, tenyérterület-, írisz- és retinaelemző megoldások, valamint nyelvhasználat-, a kézírás-, a mozgás- és a viselkedéselemző rendszerek) akarja megfigyelni az állampolgárait.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 091 833 megtekintés

Videó: 48 320 346 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923556

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh