Lassan a növények is megkapják robot megfelelőiket. Barbara Mazzolai, az olasz Genovai Műszaki Egyetemen munkatársaival egy olyan rendszer létrehozásán dolgozik, ami a gyökerek viselkedését utánozza.

A csapat speciális földalatti szenzorok, az anyagot legombolyító "gyökérvégek", valamint egy súrlódás csökkentő mechanizmus alkalmazását tervezi, utóbbi a talajba történő behatolást könnyítené meg. A mesterséges rendszer szenzorjai észlelni fogják a gravitációt, a vizet, a hőmérsékletet, az érintést, a pH-t, a nitrátot és foszfátot.

Egy fejlődő gyökér modellezése rendkívül összetett, mivel hajlik, miközben hosszban növekszik, abból az irányból adva sejteket az ellentétes oldalhoz, amerre tart. Ezzel egy időben a gyökér számos fizikai és kémiai ingert észlel egyszerre, melyeknek prioritásokat ad, ez a döntési mechanizmus azonban nem ismert teljes egészében. "Az általunk kifejlesztett modellek és prototípusok a valódi gyökerek egyes funkcióinak és jellemvonásainak igazolását célozzák" - mondta Mazzolai, hozzátéve, hogy a gyökér viselkedésének le utánzásán túl a gyökerek interakcióját is tanulmányozzák, koordinálandó mozgásukat a talajban. "Az új felfedezéseink egy újfajta raj-intelligencia alapjai is lehetnek".

A rendszer energiahatékonyabb robotokat eredményezhet, melyek képesek alkalmazkodni környezetükhöz. A növényszerű robotok egyik kézenfekvő alkalmazása a talaj környezeti megfigyelése lenne, azonban adottságaik alapján az űrkutatásban is jó hasznukat vehetnék. Egy másik alkalmazási terület lehetne a gyógyászat, ahol például hajlékony, növekedő endoszkópként funkcionálhatnának, melyek könnyedén mozognak az emberi testben. "A hajlás, valamint az alacsony nyomáson való növekedés képessége az alacsony súrlódással, illetve a közeghez történő alkalmazkodás képességével új kilátásokat jelent az orvosi eszközök terén" - összegzett Mazzolai.

A rendszert múlt héten mutatták be a londoni Living Machines (Élő Gépek) konferencián.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 259 megtekintés

Videó: 48 301 534 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920863

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh